Oldal kiválasztása

Ameriška vojska izvaja neverjetno vojaško vajo: simulirajo gverilsko vojno na naseljenem območju

Od leta 1972 na začetku vsakega leta ameriške vojake, ki želijo služiti v kakšni posebni enoti vojske, testirajo z zasedbo fiktivne mini države.

Od 22. januarja do 4. februarja bo ameriška vojska izvedla obsežne vojaške vaje v Severni in Južni Karolini, med katerimi bodo vojaki vadili podrejanje fiktivne države, organizirane iz gverilcev. Na prizorišču operacije Robin Sage, ki se razteza na tisoče kvadratnih kilometrov, javnost že opozarjajo, da bi vojaki na usposabljanju lahko izstrelili slepo strelivo in raketne rakete, se pojavili v naseljenih območjih in, če bi želeli, vdrli na zasebno ozemlje – piše regionalni novičarski portal Richmond County Daily Journal.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Operacijo usposabljanja „Robin Sage”, ki velja za eno najtežjih vojaških vaj na svetu, organizira Center za posebne vojne John F. Kennedy in poteka na začetku vsakega leta med gorovjem Appalachian. Vsakdo, ki deluje po pričakovanjih, lahko služi v posebnih enotah, kot so predsedniški telesni stražar, Delta Force ali ameriška mornarica SEAL; tako da so vložki ogromni.

Sama operacija se odvija v izmišljenem svetu, kjer so ZDA deloma propadle zaradi državljanske vojne, na njenem ozemlju pa je nastalo več manjših samoorganizirajočih se držav. Enega od teh je treba v najkrajšem možnem času korak za korakom spraviti pod nadzor vojakov. Območje delovanja je vsakič določeno nekje v Severni in Južni Karolini, namišljeno ime namišljene države, ki naj bi jo zasedli, pa je „Pineland”, kar pomeni „Borova dežela”.

Simulirani konflikt se mimogrede namerno odvija v „politično nestabilnem” okolju, kjer so vojaki popolnoma odvisni od sebe in drug od drugega. S tem želijo organizatorji uniforme prisiliti v situacijo, ko morajo v realnih razmerah reševati kompleksne probleme. Poleg tega se morajo spopasti z oboroženimi „gverilci” in nekaterimi posebej usposobljenimi civilnimi prostovoljci, ki delujejo kot „igralci” v operaciji, kar povečuje njeno kredibilnost.

Ameriški vojaki korakajo nekje v Severni Karolini v okviru usposabljanja Robina Sageja.

Med vajo „Robin Sage” leta 2002 se je zgodila nesrečna tragedija: enega vojaka je lokalni šerif ustrelil, drugega pa je hudo ranil, ker je verjel, da so zločinci. Od takrat, da bi se izognili podobnim tragedijam, vojska že vnaprej opozarja prebivalstvo in organe pregona, da pričakujejo streljanje, rakete in vojake, ki korakajo v manjših skupinah.

Mimogrede, od usodnega incidenta pred 20 leti so vojaki nosili poseben trak, da bi ga lahko vsak zlahka prepoznal.