Oldal kiválasztása

10 NASVETOV PROTI VROČINI, KI JIH MORA VEDETI VSAK SRČNI BOLNIK

Vsak lahko uporabi nekaj majhnih trikov za lažje prenašanje vročine.

Oblecite se v zračna bombažna oblačila
Toplota ostane pod oprijetimi hlačami, bluzami ali krili. Nosimo raje ohlapna, dobro prezračena oblačila iz naravnih materialov, bombaža. Idealen poletni material je tudi lan, ki slovi po dobrih zračnih lastnostih. Veliko pozornosti namenimo tudi spodnjemu perilu, saj nam lahko sintetični in čipkasti kosi pošteno zagrenijo življenje. V vročini lahko glivice hitreje povzročijo težave, zato poskusite izbrati bombažno spodnje perilo.

Ne pustite vročine!
Če želimo stanovanje prezračevati, naj to počnemo ponoči in zjutraj. Po sedmi uri zjutraj zaprite okna, zatemnite z žaluzijami in zavesami, preden sončni žarki skozi steklo ogrejejo stanovanje.

Umetni mraz
Pisarne in veleblagovnice imajo pogosto klimatske naprave. Na žalost so te pogosto nastavljene na nizko temperaturo. Če zunaj vstopimo v šestnajst stopinj od vročine, se zlahka prehladimo, vsekakor pa velika temperaturna nihanja vzamejo davek na telesu. Krvne žile se razširijo in lahko pride do resnih nihanj krvnega tlaka, ki se lahko končajo celo z omedlevico. Če torej vnaprej vemo, da gremo na tak kraj, imejmo s seboj pulover ali jopico. Za naš dom priporočamo ventilator, ki poleg zniževanja temperature v prostoru poskrbi tudi za gibanje zraka. Pazite pa, da ni prepiha in da vam veter ne piha direktno v obraz.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Hladna prha večkrat na dan
Vročinski val lahko olajšate tudi doma, če se čez dan ali kadar koli začutite, stuširate z mlačno vodo in se zavijete v kopalno brisačo, ne da bi se obrisali. Medtem ko zadnja kaplja vode počasi suši z naše kože in črpa toploto iz našega telesa, se sprostimo in počivajmo četrt ure. Osvežilni učinek lahko dosežete tudi s prhanjem samo nog z izmenično toplo in hladno vodo. Če se čez dan nimamo možnosti večkrat očistiti, imejmo s seboj še vlažilne robčke. Pomembno je, da vsakodnevno obrišete posebej prepotene predele, saj se toksini zlahka ponovno absorbirajo v telo.

 

Izogibajte se težkim obrokom
Mastno hrano telo težko prebavi. V poletni pripeki že tako obremenjena cirkulacija zaide v težave, če nismo previdni in si na plaži polnimo želodce s slabostjo. Ne jejte hrenovk, klobas in fižolove juhe naprej in nazaj! V takih primerih se splača imeti poletne zelenjavne in sadne dneve, saj tako veliko bolje vzdržujemo dieto, ne želimo si toliko mastne hrane. Če se ne želite povsem prikrajšati za ogljikove hidrate in beljakovine, v poletnih dneh jejte ribe na žaru, piščanca in svetlo rjav riž.

 

Pijmo čim več!
Poletni programi, ki vključujejo povečano potenje – kot so sončenje, pohodništvo ali šport – povečajo potrebo telesa po tekočini in mineralih. V vročini morate biti zelo previdni, popiti dva do dva litra in pol tekočine na dan, po možnosti vode. Proti močnemu potenju je najboljši žajbljev čaj. To lahko zaužijemo mlačno ali ohlajeno ali celo naredimo kopel v žgoči vročini.

Kofein in alkohol sta prepovedana
Nikoli se ne odžejajmo s pitjem alkoholnih, kofeinskih ali sladkanih pijač, saj imajo ravno nasprotni učinek, namreč pospešijo odvajanje tekočine iz telesa. Alkohol, zaužit med vročinskim valom, negativno vpliva na telo iz več razlogov. Prvič, topleje kot je, lažje nam gre v glavo. Poleg tega še dodatno obremeni v vročini že tako razširjene krvne žile, kar ogroža krvožilni sistem.

 

 

Samo brez ledu!
Najboljše hladilno sadje so citrusi. V poletni vročini ima vsak rad velik kozarec vode z limono. Naj bo še tako mamljivo, v vročini se izogibajmo pitju ledenih pijač! Navsezadnje preohlajene pijače poleg tega, da niso dobre za grlo, sprožijo proizvodnjo energije v telesu in od ledene tekočine se začnemo še bolj potiti. Jogurt je odličen tudi za rehidracijo, a ga je spremenila šele narava. Jogurti z okusom so običajno presladki in zadržujejo vodo.

 

Pomembno je nadomeščanje mineralov
Če smo ob koncu vročega dne utrujeni in depresivni, lahko to ne pomeni le pomanjkanja vode, ampak tudi mineralov. Z obilnim potenjem telo ne izgublja le tekočine, ampak tudi pomembne minerale in elemente v sledovih. Predvsem natrij, kalij, magnezij, cink in železo. Treba je paziti, da nadomestimo to izgubo. Idealni gasilci žeje so 100% (po možnosti sveže iztisnjeni) sadni in zelenjavni sokovi, ki pomagajo povrniti izgubljene vitamine, energijo in ogljikove hidrate. A pri regeneraciji telesa poleti zelo pomagajo tudi mineralne vode s koloidi, ki so na voljo v bio trgovinah.

Športajmo zgodaj zjutraj
Da bi ohranili svoje zdravje, poleti ne zanemarjajmo gibanja, nikoli pa telesa ne obremenjujmo v vročini. Bolje je vstati zgodaj zjutraj in se takrat ukvarjati s športom. S tem lahko ostanemo fit, a se ne obremenjujemo v vročini.