Oldal kiválasztása

Zrušeni potniki v Maleziji: Vlada že dolgo pozna množične umore

Vsaj po besedah nekdanjega avstralskega premierja. Trdi, da je malajska vlada skoraj takoj vedela, da je pilot namerno povzročil nesrečo.

Nekdanji avstralski premier Tony Abbott je na najvišji ravni malajske vlade že dolgo osumljen pilota leta MH370, ki je pred šestimi leti namerno ubil svoje potnike- piše MTI.

Let MH370 družbe Malaysian Airlines je izginil nad Indijskim oceanom ponoči 8. marca 2014. Boeing 777 je letel iz Kuala Lumpurja v Peking z 227 potniki in 12 posadkami na krovu.

V času katastrofe je bil Abbott šef avstralske vlade. Avstralija je usklajevala iskanje pogrešanega letala, največjega v zgodovini letalstva. Preko južnega Indijskega oceana je bilo urejenih sto dvajset kvadratnih kilometrov zemlje, kar je stalo 200 milijonov dolarjev. Iz letala je bilo odkritih le nekaj manjših kosov razbitin. Iskanje je bilo leta 2017 dokončno prekinjeno.

V dokumentarnem programu, ki ga v sredo in četrtek objavlja Sky News UK, je Abbott povedal, da so visoki malajski uradniki že v začetku preiskave pomislili, da je kapetan letala Zaharie Ahmad Shah namerno ubil svoje potnike.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

„Na najvišjih ravneh malezijske vlade se je štelo, da je pilot že od malih nog storil samomor in samomor” – je poudaril nekdanji premier, ne da bi imenoval zadevne uradnike.

Azharuddin Abdul Rahman, takratni direktor Malezijske uprave za civilno letalstvo, je kritiziral Abbottove besede. Po Azharuddinovem mnenju ni dovolj dokazov, ki bi podpirali to teorijo, podobne izjave pa samo rušijo rane sorodnikov nesrečnih žrtev.

Leta 2018 je v malezijskem poročilu o neodvisni preiskavi pisalo, da je bila pot po odhodu spremenjena. Poročilo je povečalo možnost preusmeritve. Vendar so preiskovalci poudarili, da vzroka izginotja ni mogoče ugotoviti, dokler ne bodo našli razbitin in črnih skrinjic stroja.

Malajska vlada se na Abbottove izjave še ni odzvala. V Maleziji je trenutno premier Mahathir Mohamad, ki je leta 2018 zamenjal Najiba Razaka za predsednika vlade.

Družina Zaharie Ahmad Shah je zanikala, da ima pilot samomorilsko težnjo. Prav tako v omenjenem poročilu za leto 2018 ni bilo nobenega dokaza, da se je kateri od pilotov obnašal nenormalno ali je bil pod stresnim obdobjem. Poleg tega noben potnik na letu ni opravil pilotskega usposabljanja.

Abbott je poudaril, da ne verjame teorijam zarote, zaradi katerih je malajska vlada odgovorna za to, kar se je zgodilo.

„Prebral sem te zgodbe, ki pravijo, da Malezijci niso želeli preiskovati scenarija samomora, ker jih je bilo sram, da bi se lahko eden od njihovih pilotov izognil,” je poudaril nekdanji premier. „Nimam razloga, da bi temu verjel” – je dodal.

Abbott meni, da je potrebna nova preiskava.

„Recimo, da je pilot storil samomor in samomor. Če je to izhodišče za izbiro dela oceana, ki ga še nismo raziskali, pojdite in ga razčistite” – je dejal.