Oldal kiválasztása
News

Znani ruski zgodovinar je obtožen grozljivega umora

Oleg Sokolov je obtožen uboja in nato sekanje svojega dekleta.

V soboto zjutraj je bil 63-letni docent Oleg Sokolov iz zelo hladnega stanja iz reke Mojke, ruske „severne prestolnice”. V nahrbtniku znanstvenika sta bili odrezani dve ženski roki in travmatičen pištolo, v njenem stanovanju pa je policija našla obglavljeno in pohabljeno žensko truplo in krvavo žago.

Umrli je bil identificiran kot Anastasiaya Jeschenko, 24-letna sodelavka znanstvenika in podiplomska študentka na zgodovinskem inštitutu St. V zadevi je pričal Sokolov. Povedal je, da je žensko v pregonih ubil in razsekal v četrtek, nato pa poskušal potopiti njene ostanke v reko.
Glede na soglasna poročila v tisku je načrtoval uboj Napoleona, oblečenega v trdnjavi Petra in Pavla v St. Po informacijah, ki so pricurljale v medije, je bil motiv za umor morda ljubosumje.
Oblasti so odredile pregled stanja zgodovinarja. Szokolov je zaradi prehlada hospitaliziran. Po poročanju tabloida Moskovskega Komsomoleta je nekdanji študent prijavil Sokolova v na videz podobnem primeru lani. Žena je trdila, da je bil zgodovinar, ki je bil ljubimec, zlorabljen, ko se je odločil za odhod. Domnevna žrtev je dejala, da je Sokolov grozil, da bo z železom zažgal obraz in pokopal telo na gradbišču. Zadeva na koncu ni šla na sodišče.
Novinski oddelek na univerzi v St. Francoski inštitut za sociologijo, ekonomijo in politiko (ISSEP) je sporočil, da je Sokolova izključil iz svojega znanstvenega sveta in „šokantno”. Ime izrednega profesorja je bilo v nedeljo izbrisano s spletne strani Ruskega vojaškega zgodovinskega društva.
Njegova dela so bila poleg ruščine objavljena v francoščini in poljščini. V Franciji se je letos udeležila komemoracij ob 250-letnici Napoleonovega rojstva.

Fotó: pixabay.com

Poleg romantičnih niti je Sokolova zvezala ljubezen do francoske zgodovine, skupaj z umorjenim Jesčenkom. Bil je soavtor več njegovih del.
Zgodovinarja je leta 2003 odlikoval Orden časti francoski predsednik Jacques Chirac.