Oldal kiválasztása
News

Zato se ne morete izviti iz slabega odnosa

Kadarkoli slišimo za slabe ali morda zlorabne odnose, se skoraj vsi sprašujejo, zakaj žrtev na prvi znak ni pobegnila? Ker ni tako enostavno, kot se sprva zdi.

Strupeni odnosi vas zlahka zasvojijo. Ne le zlorabna poroka, ampak tudi vaše dekle, ki se vedno dramatizira in vam vedno joče čez ramo. Toda kaj je razlog, da se te naporne igre ne moremo znebiti?

Fotó: pixabay.com

Eden izmed dejavnikov je pogosto nizka samopodoba in težave pri določanju omejitev, kako dolgo lahko izkoriščamo. Toda po tej poti gre še en psihološki pojav: nepredvidljivost.

Zdravi odnosi niso nujno predvidljivi, vendar dober partner običajno ve, kaj lahko pričakuje. Vendar nepredvidljivih odnosov nikoli nismo navajeni, zato si naši možgani tolmačijo vedno kot nekaj novega.

Tako imenovana hedonska prilagoditev je sposobnost naših možganov, da se navadijo na dobre ali slabe situacije. Vendar se ta pojav preprosto ne vklopi v prisotnosti nepredvidljivega partnerja, zato ta partner za nas vedno ostane navdušujoč. Žal lahko to privede tudi do zasvojenosti.

Ne glede na to, v kateri družini smo bili vzgojeni. Tisti, katerih starši so bili v toksični zvezi, zlahka vidijo tako problematične odnose kot odrasli. Morda se zavestno poskušate temu izogniti, a se vam podzavestno zdi znano in prijetno.

Zato je pomembno prepoznati, kdaj odnos ni primeren za nas in razbiti strupene vzorce. Ni sramota prositi za pomoč – ali celo ponuditi, ko se naš prijatelj skriva v na videz zlorabljajočem odnosu. Toda kriva žrtev, “zakaj se ni ločila?” vprašanje ne pomaga!