Oldal kiválasztása

Zato je po praznikih dobro piti močno kavo

Med prazniki se je težko upreti veliko poslastici, a v tem času je slab občutek soočiti se z odvečnimi kilogrami v začetku januarja. Po nedavni študiji lahko kava zelo pomaga...

V večini diet kava bodisi sploh ni navedena ali pa je prepovedana; in hujšanje s kavo pravzaprav ni nemogoče: dobra močna črna pijača vam bo pomagala celo izgubiti odvečne kilograme.

Raziskovalci z univerze v Nottinghamu so odkrili, da črna kava oziroma kofein, ki ga vsebuje, vpliva na rjavo maščobo – in pomaga pri izgubi teže. Malokdo ve, da v našem telesu obstajata dve vrsti maščobnega tkiva: rumena shranjuje odvečne kalorije, rjava pa kuri energijo, da zagotovi, da telo proizvede ustrezno toploto. Vendar pa to tudi pomeni, da rjavo maščobno tkivo porabi do stotine kalorij na dan – kar je dobra novica za dietetičenke, saj doseže proizvodnjo toplote s kurjenjem sladkorja in maščob. Toda doslej raziskovalci niso našli načina za aktiviranje tega maščobnega tkiva. Zdaj se je izkazalo, da je hujšanje s kavo zelo možno, saj skodelica močne črne deluje neposredno na to maščobno tkivo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kava pred treningom?

Pitje kave tik pred vadbo ne samo poveča raven energije, ampak tudi pospeši izgorevanje maščob. A ne le z aktiviranjem rjavega maščobnega tkiva pomaga skodelica močne črne barve, ampak tudi zaradi stimulativnega učinka kofeina, ki pospešuje pretok krvi in presnovo.

Ni le koristi od tega

Znan je diuretični učinek kave, ki je lahko celo prednost med treningom, saj odstrani veliko odvečne tekočine. Če pa te tekočine pozneje ne napolnimo, lahko telo dehidrira in prav tako preprečimo hujšanje.

Ne pozabimo na kalorije

Hujšanje s kavo lahko deluje le, če je ne pijete s sladkorjem ali smetano, saj je črna kava le prazne kalorije. Namesto sladkorja uporabite sladilo, namesto mleka in smetane pa nizkokalorične, nadomestne izdelke. Poleg kave bodite pozorni tudi na dnevni vnos tekočine, ki naj bo čim bolj jasen. Čeprav črna kava ni rešitev, je lahko malo nege učinkovita pomoč pri hujšanju.