Oldal kiválasztása

Zaradi slabega upravljanja s skicami medveda se nadomešča prefekt okrožja Harghita

Romunsko ministrstvo za notranje zadeve je v nedeljo sporočilo, da je minister Ion Marcel Vela začel postopek zamenjave župana Jean-Adrian Andrei Harghita, ker v soboto zvečer ni lovil potrebnih ukrepov po lovu na medveda.

Med Sovato in Praidom je v soboto zvečer avtomobil tehtal sto kilogramov. Nesreča je povzročila, da sta tako avto kot žival odletela s ceste. Potniki v avtomobilu niso bili poškodovani, vendar je moral eden od potnikov zaradi paničnega napada poklicati rešilca. Medved zaradi trčenja ni umrl, ampak se je na dvajsetih urah naslonil na cesto in se tam mučil, dokler ni bil anesteziran s puščico, pri čemer so ugotovili, da so mu tri noge zlomljene in nato je streljan.

Zaradi umiranja živali na cesti je morala policija usmeriti promet na avtocesti 13A, ki je povezovala Sovato z Odorheiu Secuiesc, žandarji pa so tudi varovali prizorišče, da bi preprečili, da ne bi se žival okrevala in napadla mimoidoče.

Notranji minister je prefekta, ki zastopa vlado v okrožju Harghita, obtožil, da se ni pravočasno obnašal kot vodja okrožnega odbora za izredne razmere, čeprav so uradniki za pomoč v nesrečah kmalu po nesreči bili seznanjeni s situacijo. V sporočilu ministrstva piše, da preiskujejo, ali je bil v nesreči medveda udeležen še kdo.

Fotó: pixabay.com

V Romuniji se je populacija medvedov razmnožila, napadi medvedov na domače živali in cestni medved pa so postali skoraj običajna oblika. Ni redko, da velik plenilec napada osebo. Med napadom medveda so med letom umrle štiri osebe.