Oldal kiválasztása

Za Britance je situacija napeta, zdaj to vsi čakajo

V Veliki Britaniji potekajo predčasne volitve decembra, po zakonu pa se je britanski parlament v sredo razpustil.

Britanski parlament se je v sredo razpustil, kampanjo za predčasne parlamentarne volitve 12. decembra, ki je v resnici v polnem teku.

V skladu z volilnim zakonom Združenega kraljestva bo parlament razveljavil in razpustil 25 delovnih dni pred volitvami. Zgodilo se je po ničli uri v sredo po britanskem času.

Konzervativni premier Boris Johnson je v sredo obiskal Buckinghamsko palačo v Londonu Kraljica Elizabeta, uradno obveščena o prenehanju parlamenta.

To pomeni tudi, da je status poslanskih poslancev spodnjega doma poslancev v sredo prenehal obstajati s pravicami in obveznostmi poslanskega mandata, nekdanji poslanci pa so postali zasebne osebe in so zapustili svojo volilno enoto brez predstavnika.

Vlada, ki jo vodijo konservativci, bo še naprej delovala do volitev, ne bodo pa več poslanci.

Kabineti so lahko samo tisti, ki so tudi poslanci, zato bodo sedanji člani vlade, ki 12. decembra ne bodo ponovno izvoljeni, po volitvah samodejno izključeni iz nove vlade. To velja tudi za premierja Borisa Johnsona. Zgornji senat, Hiša lordov, ni izvoljen, ampak je sestavljen iz imenovanih članov, ki opravljajo funkcijo, vendar je tudi Hiša lordov do volitev suspendirana.

Razpis za predčasne volitve je sprožil Boris Johnson. Konzervativna stranka doslej ni imela večine v spodnjem domu, poslanci pa so večkrat glasovali za ključne, podprte z opozicijo predloge zakona, ki jih torska vlada ni podprla.

Ti vključujejo zakonodajo, ki od Johnsona zahteva, da zaprosi Evropski svet za nadaljnjo preložitev Brexita, saj Parlament do zakonskega roka, 19. oktobra, ni odobril sporazuma, ki določa pogoje Brexita.

Fotó: pixabay.com

Združeno kraljestvo bi iz Evropske unije zapustilo 31. oktobra, vendar je Evropski svet podaljšal izstopni rok do 31. januarja 2020.

Boris Johnson je v utemeljitvi svojega poziva k predčasnim volitvam dejal, da se boji, da ta britanski parlament ne bo nikoli ratificiral sporazuma o Brexitu z EU, če bi lahko odložil njegov izstop.

Pred tem so bile junija 2017, le tri leta pred koncem takratnega parlamentarnega mandata, v Veliki Britaniji na pobudo Johnsonove predhodnice Theresa May potekale predčasne volitve.