Oldal kiválasztása

Vsak od treh egipčanskih mladostnikov je dobil 15-letno zaporno kazen

V nedeljo je eno od sodišč v Egiptu tri mladoletne fante spoznalo za krive in vsakemu odredilo 15 let zaporne kazni, ker so brutalno umorili svojega vrstnika, ki je stopil v bran dekleta, nadlegovanega s strani trojice.

Fantje so oktobra z nožem večkrat zabodli 17-letnega Mahmúda el-Bana, ki je hudim poškodbam podlegel.

Izkazalo se je, da so fantje ta strašen zločin zakrivili, ker je Mahmúd stopil v bran dekleta, ki so ga oni nadlegovali, in na Facebooku obsojal njihovo ravnanje. Četrtega obtoženca so zaradi sokrivde obtožili na pet let zapora, saj je s svojim motorjem storilce pripeljal na mesto zločina. Obsojeni se lahko zoper odločitev sodišča pritožijo.

Obsodba je bila izrečena na sodišču v kraju Sebín el-Kom, ki leži 75 kilometrov severno od Kaira. Med zadnjo razpravo v zadevi je policija aretirala več kot dvajset oseb, ki so protestirale pred zgradbo sodišča. V Egiptu so leta 2013 prepovedali množične demonstracije na ulicah.

Fotó: pixabay.com

Umor je pošteno pretresel egiptovsko javno mnenje. Na družabnih omrežjih so hvalili junaško dejanje žrtve in mu nadeli naziv viteški mučenik ter hkrati zahtevali smrtno kazen za storilce. V Egiptu lahko mladoletne osebe dobijo največ 15 let zaporne kazni za storjene zločine, torej so ti trije mladostniki dobili najvišjo možno kazen.

Raziskave kažejo, da se večina žensk ne počuti varne na ulicah. Kljub razširjenemu nasilnemu vedenju pa se jih zelo malo obrača na sodišče, ker se bojijo, da bi bile obeležene.