Oldal kiválasztása

Vladar je naročil 140 luksuznih avtomobilov, medtem ko so bili njegovi ljudje v bedi

Celotna zgodba je kot slaba šala, toda v afriški državi je to žalostna resničnost, prebivalci Svazije se zagotovo ne smejijo.

51 letnik III. Mswati v Svazilendu vlada že 33 let, a v afriški državi ni dovolj časa, da bi prenehal z lakoto. A zdi se, da revščina kralja ne moti veliko. Namesto da bi pomagali svojim ljudem, se je vladajoči par pred tednom dni odločil, da bo povečal avtomobilsko zalogo svojih 14 žena in drugih družinskih članov. V ta namen je naročil tudi III. Mswati 19 Rolls Royce in 120 BMW-jev. Skupna vrednost flote presega 5 milijard forintov.

Za primerjavo je treba omeniti, da povprečni mesečni dohodek državljana Svazije znaša pribl. 40.000 forintov.

Po poročanju britanskega časnika The Sun se je sprožil glasen protest, ko so zagledali tovornjake, ki po avtocestah vozijo z dragimi luksuznimi avtomobili. Ljudem ni všeč dejstvo, da kralj med čakanjem na hrano in donacije vladarja raje troši bogastvo države na športne avtomobile. Z britanskim časnikom se je pogovarjal tudi lokalni politik, ki je rekel, da bo v III. Kralj Mswati podcenjuje ljudi, medtem ko pretirano popušča svojo družino.

“Pokaže ljudem srednji prst, hkrati pa vsem daje vedeti, da sprejema zakone.”

Fotó: pixabay.com

-dodal je politik, ki je zaprosil za odvzem imena. Še bolj razveseljivo je, da medtem ko na tisoče otrok v državi strada do smrti, se revija Forbes uvršča med najbogatejše vladarje po svojem bogastvu v višini 210 milijonov evrov (približno 70 milijard forintov). III. Mswatijev politični nasprotnik Wandile Dludlu je v izjavi za britanski časopis pozval k boju.

“V nobenem primeru ne smemo dovoliti, da nas kraljeva družina obsoja na revščino. Moramo se boriti! ”

-citirajo Dludla. V začetku tega meseca so javni uslužbenci protestirali na ulice, da bi protestirali nad vodstvom države.