Oldal kiválasztása

Ves poklic žaluje: legendarni filmski igralec z oskarjem je mrtev

Slavni producent je v starosti 87 let umrl kot častni občan hrvaške prestolnice.

Branko Lustig, ki je umrl v četrtek ob osemindvajsetih v Zagrebu, je dvojni oskarjevski filmski producent – piše MTI.

Mednarodno priznani producent je leta 1994 osvojil prestižni Schindlerjev seznam za najboljši film in Gladiator leta 2001.

Branko Lustig se je rodil leta 1932 v Osijeku. Zaradi svojega judovskega porekla je bil med drugo svetovno vojno zasužnjen v koncentracijskih taboriščih Auschwitz in Bergen-Belsen. Več članov njegove družine je izginilo v različnih evropskih koncentracijskih taboriščih. Njegove izkušnje s pridržanjem so bile vključene v njegov film Schindlerjev seznam, ki ga je režiral Steven Spielberg, da bi lahko prepričljivo upodobil zatiralski svet koncentracijskih taborišč.

V zgodnjih petdesetih letih je študiral igralstvo na zagrebški Akademiji dramskih umetnosti in sodeloval pri več filmih, najprej kot snemalni režiser in kasneje kot asistent režije. Lustig se je leta 1988 preselil v Ameriko in bil filmski režiser in producent več kot sto hrvaških koprodukcij in tujih filmov, med njimi The Falcon v nevarnosti, Hannibal, Nebeško kraljestvo, Vino, Klepetanje, Provence in ameriški Gangster.

Fotó: pixabay.com

Pred desetimi leti se je z ženo preselil v Zagreb. Tistega leta so mu podelili naziv častnega državljana Zagreba za “izjemen prispevek k promociji demokratične družbe, kinematografije in kulture razumevanja”.

Leta 2015 je Institut Jad Vasem v Jeruzalemu za kipec za Schindlerjev seznam prejel oskarja Oscarja.