Oldal kiválasztása

Veliko truda je bilo vloženega v iskanje naslednice Angele Merkel

Angela Merkel je lani napovedala, da je bila v zadnjem mandatu kot kanclerka, kar pomeni, da bo morala njena stranka na volitvah leta 2021 iskati novega kandidata za kanclerko.

Nemška krščansko-demokratična unija (CDU) ni v lahkih razmerah, saj priljubljenost stranke vztrajno upada, medtem ko sedanjemu predsedniku stranke, ki je splošno znana kot Merklova naslednica Annegret Kramp-Karrenbauer, zmanjka zraka. Kljub notranjim političnim prepirom je CDU, ki je na deželnih volitvah močno presegla pričakovanja, na pragu, da bo čez dve leti izgubila priložnost za ponovne volitve.

Vsi se strinjajo, da nadomeščanje Angele Merkel, ki je bila leta 2021 na oblasti 16 let, ne bo enostavno.

Po poročanju nemških tiskov trenutno v CDU ni politikov, ki se jim zdi primeren za ta namen, po nekaterih informacijah pa so začeli gledati na bratstvo Krščanske socialne unije (CSU). Najbolj očiten bi bil Markus Söder, predsednik bavarske stranke. Seveda o kritiki Söderja obstajajo tudi kritični glasovi: mnogi pravijo, da CDU ne sme popustiti moči. Drugi bavarskemu premierju opozarjajo, da vodi bolj zeleno politiko, da bi ohranil svojo priljubljenost, hkrati pa odriva konservativne krščanske vrednote.

Fotó: pixabay.com

In da ne omenjam, da je Markus Söder že prej imenoval bavarsko vodstvo sanjsko službo, njegove politične ambicije znotraj pokrajinskega okvira so morda zastale.