Oldal kiválasztása

V4NA: Na Švedskem divja ulično nasilje

Le 8 odstotkov švedskih volivcev meni, da bo levičarska vlada priseljevanja sposobna izpolniti svoje obljube in v šestih mesecih zajeziti ulično nasilje in vojne tolp – se je izkazalo iz sveže javnomenjske raziskave.

88 odstotkov švedskih volivcev meni, da se nasilje v naslednjih mesecih ne bo zmanjšalo ali celo povečalo – kaže raziskava ankete družbe Sifo.

Toivo Sjörén, izvršni direktor raziskovalnega podjetja, je za Expressen dejal, da bi lahko bil velik problem za oblast Socialnih demokratov, če volivci popolnoma izgubijo zaupanje v vlado in policijo, ker se oblasti in uprava ne morejo spoprijeti z nasiljem na ulici in spopadi med tolpami.

Raziskava je bila opravljena dva tedna, potem ko je premier Stefan Löfven iz imigracije izjavil – da je dejal – da ni povezave med množičnimi migracijami in vse večjo incidenco nasilnih kaznivih dejanj.

Besede premierja so povzročile veliko ogorčenje.

Nazadnje je politik dal še en intervju, v katerem je dejal, da je neuspešno vključevanje priseljencev in pomanjkanje policijske pripravljenosti prispevalo k povečanju kriminala na Švedskem. Po njegovem mnenju država ni bila pripravljena na to stopnjo nasilja v skupnostih.

Glede na poročilo švedske obrambne univerze so tolpe, sestavljene večinoma iz mladih in migrantov prve ali druge generacije, že prevzele oblast v nekaterih okrožjih priseljencev.

Leta 2017 je veteran policist Peter Springare v ogorčeni objavi na Facebooku zapisal, da so storilci nasilnih zločinov pretežno muslimanski priseljenci. Potem ko je bilo delovno mesto razdeljeno na več deset tisoč, je tožilstvo zoper njega odprlo dve preiskavi, ki sta ga obtožila rasizma. Vendar Springare deli le, od kod prihajajo storilci: “Irak, Irak, Turčija, Sirija, Afganistan, Somalija, Somalija, Sirija spet, Somalija, neznana država, neznana država, Švedska”. Z drugimi besedami, samo eden od 12 storilcev nasilnega kriminala je bil Šved.

Fotó: pixabay.com

Vzporedno se je število napadov v švedskih šolah podvojilo v petih letih. Primeri ne vključujejo samo škode v učilnici, ropa, zamude, ampak tudi umora.

Pred kratkim so v piceriji v mestu Malmö, najbolj nevarno mesto na Švedskem, ustrelili 15-letnega dečka. Šest minut prej je bil v bližini razstreljen avtomobil, 25-letna ženska pa je nekaj po polnoči na avtobusni postaji udarila.

Predsednica Zveze učiteljev Aša Fahlén je že pred časom dejala, da to, kar se dogaja v šolah, odraža to, kar se dogaja na Švedskem. Ker se je število nasilnih zločinov, ki so jih zagrešile migrantske tolpe, še posebej povečalo, je naravno, da se te skupine pojavljajo tudi v šolah.

Ni naključje, da se je eksodus domačih Švedov iz države pospešil. Delovno sposobnih je manj, število brezposelnih in ljudi v stiski pa narašča – piše V4NA.