Oldal kiválasztása

V Švici so prepovedane božične pesmi za priseljence drugih ver

V šoli v Šilu v Švici vsako leto organizirajo adventno slovesnost. Od tega leta naprej bo publika pogrešala številne priljubljene božične pesmi, saj ne ustrezajo vsem religijam.

Uprava zadevne šole je pred nekaj dnevi vsem učiteljem poslala elektronsko sporočilo. Vzgojiteljicam so povedali, da so tri pesmi o slovesnosti adventnega praznika 20. decembra prepovedane in jih študenti ne morejo izvajati v svojih programih.

Obrazložitev je jasna: upoštevati je treba ljudi drugih kultur in religij.

Pismo je prav tako nakazovalo, da bi morali biti drugi elementi božične zabave zasnovani tako, da se nekrščanci počutijo dobrodošle. Vsaka od treh prepovedanih pesmi, priljubljenih v Švici, premaga varnost, ker predstavlja rojstvo Jezusa. Šolski uslužbenec, ki je zahteval, da mu ne dovolijo imena, je za lokalni časopis povedal, da so škandali v zadnjih letih prisilili, da se je odbor spremenil. Pred dvema letoma je oče sredi koncerta razreda stal oče in glasno kritiziral izbiro pesmi. Težava staršev je bila, zakaj so v švicarski šoli peli božič, ko je bilo v sobi več muslimanskih kot krščanskih.

Fotó: pixabay.com

O škandalu so povprašali tudi ravnatelja šole. Tobias Mattes je v izjavi sporočil, da želi združeno praznovanje, cilj pa je bil, da se vsak učenec v šoli počuti kot moštveni igralec. Zato so se odločili, da se v prihodnje izognejo običajnim delom božičnih in verskih festivalov, ki bi jih lahko delili študentje ali starši. Mnogi so se začeli spraševati, ali bodo kmalu lahko priredili adventno praznovanje, namesto da bi samo praznovali prihod zime za priseljence?!