Oldal kiválasztása

V Benetkah je bil trg svetega Marka zaradi poplave spet zaprt

Podvodni trg svetega Marka v Benetkah je bil v nedeljo znova zaprt, ko je plimovanje doseglo vrh nad 150 centimetrov. V mnogih regijah Italije se je pripravljenost začela izvajati zaradi močnega deževja, spremljajo pa se tudi reke v Italiji.

Trg svetega Marka, znan kot ena najnižjih točk v mestu, je spet dosegel vodo nad kolenom. S takšno gladino vode je bilo 70 odstotkov otoškega mesta potopljeno. Na vhodu v lagune so bili visoki 155 centimetrov pri Malomoccu in San Nicolettu. Popoldne naj bi se cena upokojila, a alarm na najvišji ravni se bo nadaljeval v ponedeljek, ko se podnevi in noči plimovanje dvigne na 115 centimetrov. Napovedi naj bi se v torek vrnile na normalno.

Benetke se borijo z izjemnim plimnim valom od 12. novembra, ko je dosegel 187 centimetrov. Velja za drugi najvišji vodostaj doslej, za 194 centimetri, izmerjenimi z veliko poplavo leta 1966. Prav tako je nenavadno, da je raven cen nad 140-centimetrskim stropom v začetku zime vsak dan skoraj teden dni.

“Benetke si bodo opomogle” – je na tiskovni konferenci v nedeljo dejal župan Luigi Brugnaro.

Po podatkih mestne gasilske enote je bilo od torka potrebnih več kot 740 intervencij: gasilci zamrznejo kanalizacijo pred poplavami, pomagajo črpalnicam, stanovanjem, odstranijo gondole in čolne, ki plujejo po pomolih. Markova bazilika, Doževa palača, muzeji in večji del trgovine so bili v nedeljo zaprti.

V Floriánu, najbolj znani tri stoletja stari kavarni na trgu svetega Marka, so bili stoli in mize visoko postavljeni, da ne bi namočili slane vode, ki je zasenčila dvorane. Parket so tlačili z marmornatimi ploščami, da se prepreči dvig vlage. Podjetja, lastniki podjetij in posamezniki lahko v ponedeljek vložijo odškodninski zahtevek na izredno županovo pisarno: trgovci in podjetja prejmejo enkratne 20 000 pomoči in zasebne osebe 5 000 evrov pomoči.

Fotó: pixabay.com

Močne padavine, nevihtni vetrovi in močni sunki morja po celotni deželi Benečija imajo visoko stopnjo pripravljenosti. Podobno v provincah Furlanija Julijska krajina, Ligurija, Toskana in Kampanija nadzirata reki Arno in Reno, ki se prelivata v več stopnjah.