Oldal kiválasztása

Tudi znanstvenike je zmedel napis, ki izhaja iz morja, kar bi lahko pomenilo

Napis na pečini ob francoski obali je bil razstavljen med natečajem.

Na obali Plougastel-Daoulas na severozahodu Francije je posebna skala. Kamniti kos postane viden šele ob nizki plimi, na njegovi površini je vgraviran napis. Besedilo je bilo opredeljeno leta 1979, vendar doslej še ni bilo jasno, za kaj gre.

Besedilo iz leta 1786 in 1787 po mnenju jezikoslovcev večinoma spominja na sodobni bretonski jezik, vsebuje pa tudi edinstvene besede, morda valižščine, in znake, značilne za skandinavski jezik. Poleg tega so se na skali zrcalile nekatere črke.

Jezikoslovec François-Pol Castel, specialist za bretonski jezik, je že pred tem ugotovil, da je prva vrstica prevedena: “Skozi te besede boste videli resnico.” Preostali del besedila pa še naprej ostaja uganka za raziskovalce.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Leta 2019 je občina Plougastel-Daoulas objavila natečaj: ponudila je nagrado v višini 2.000 EUR vsem, ki lahko kodirajo kodo. Naselje je nedavno razglašeni zmagovalec – piše Live Science.

Prejeli so skupno 61 rešitev, dve pa sta za prijave pravljic in stripov izbrali jezikoslovec Noël René Toudic, novinar Roger Faligot in Alain Robet. Podrobnosti se razlikujejo, vendar pridejo do podobnih zaključkov.

Pečina verjetno spominja na mrtvega, verjetno Sergeja, besedilo pa je morda napisal prijatelj. Toudič je dejal, da je Sergejev čoln prelisičil veter in se nato utonil. Po drugi razlagi je imel moški nasilno smrt: pretepel in napada ni preživel.