Oldal kiválasztása

Trg svetega Marka v Benetkah je spet potopljen, čas sodbe v Italiji

Voda je v nedeljo znova poplavila trg svetega Marka v Benetkah, komaj mesec in pol po vrhuncu poplave. Sodba, ki divja po Italiji, je v Neaplju izgubila življenje 62-letnega Maročana, ko se je podrlo drevo v vetru.

V Benetkah je cena dosegla 130 centimetrov v nedeljo zjutraj, komaj deset centimetrov pod skrajnimi 140. 12. novembra je mesto lagune imelo višino 187 centimetrov, več kot pol stoletja brez primere. Poplava je povzročila ogromno škodo mestu, ki je bogato z neprimerljivimi zgodovinskimi, umetniškimi in verskimi spomeniki, in na škodo turistov, sodeč po hotelskih rezervacijah.

Italijanska civilna zaščita je v nedeljo zaradi močnih nalivov, neviht in močnega sunka vetra v 11 provincah naročila srednje oranžen vremenski alarm.

V južni pokrajini Campania, Irpinia, je bilo več kot 300 ljudi evakuiranih iz svojih domov zaradi nenadne poplave lokalnega potoka.

Na severozahodni obali Sardinije so valovi nevihtnih vetrov prepeljali tovorno ladjo za kavo v Španijo in 12-članska posadka se je izkrcala.

Fotó: pixabay.com

Med Cremono in Mantovo v Lombardiji se je reka Po v štiriindvajsetih urah dvignila za skoraj en meter. Dež in poplave v Toskani so otežili prevoz: več avtomobilistov je potrebovalo pomoč, potem ko njihovo vozilo ni moglo prečkati otečenih in poplavljenih potokov. Drugod so padavine blokirale ceste.

Tudi v Rimu je nočna nevihta zavladala, pometela drevesa, lonce in panoje. Na obali italijanske prestolnice je morje pikalo morje s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Župan je zaprl parke in pokopališča.

Ponedeljek naj bi se izboljšal in božič je v večjem delu Italije pravi čas.