Oldal kiválasztása

Tragedija v haitijski sirotišnici: 15 majhnih otrok je umrlo, mnogi so bili poškodovani v plamenu

Več kot ducat otrok je izgubilo življenje v požaru v sirotišnici na Haitiju.

Vsaj petnajst otrok je izgubilo življenje, mnogi pa so bili v petek poškodovani v požaru v sirotišnici na Haitiju – poroča lokalni tisk.

Požar je izbruhnil v sirotišnici Kenscoff, južno od prestolnice Port-au-Prince, vodi pa ga krščanska neprofitna organizacija v Pensilvaniji – je poročal haitijski časnik Le Nouvelliste. Gasilci so po poročanju potrebovali več kot eno uro, da so prišli do kraja dogodka.

“To je zelo tragičen incident” – je v izjavi za tiskovno agencijo Reuters dejala Arielle Jeanty Villedrouin, direktorica Inštituta za socialno varstvo. Poudaril je, da je v trenutnih razmerah najpomembnejše najti nov dom za preživele otroke okoli prestolnice.

Po besedah Viledrouina sirotišnica ni imela uradne operativne licence. Od 754 takih objektov na Haitiju jih ima le 35 takšnih objektov.

Eden od delavcev sirotišnice je dejal, da morajo za prižiganje doma prižgati sveče, ker generator električne energije ni uspel. Umrli so bili, kot je dejal, dojenčki in otroci med 10. in 11. letom starosti.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Haiti je ena najrevnejših držav na svetu in si ni mogel opomoči posledic potresa leta 2010, v katerem je umrlo več kot 200.000 ljudi, obenem pa je trpel politična kriza, slabe varnostne razmere in lakota. Skoraj polovica njenega prebivalstva, približno 5 milijonov ljudi, je podhranjena, kaže poročilo za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov (FAO) za leto 2018.