Oldal kiválasztása

To sta najmanjša dvojčka fanta: skupaj nista tehtata niti za kilogram

Ko sta se dečka Ashley in Joe rodila v 23 tednu, sta bila velika kot dlan njune mame, njuna teža pa ni bila več kot pol kilograma, kar pomeni, da sta bila lažja od pollitrske ustekleničene vode … A zgodil se je čudež, po 7 mesecih srečno živita in rasteta doma.

Pripisovali so jima le pičle možnosti za preživetje, a jima je kljub temu uspelo: manjšemu dečku, Joeju so zdravniki dali le 1 odstotek možnosti, da bo sploh preživel, da pa bi oba bila čila in zdrava, pa so bile možnosti tako male, da se verjetnost s pozitivnimi ciframi ni dala napovedati … A sedaj sta fantka stara že 7 mesecev in popolnoma zdrava rasteta v domačem okolju. V Angliji sta bila najmanjša dvojčka, ki sta ostala živa. Gledano na svet pa sta od njiju ob rojstvu bili manjši le dvojčici, rojeni v Ameriki.

Nedonošeni fantki imajo manj možnosti „Onadva sta moja čudeža v nenehnem gibanju,” je 32-letna britanska mamica, Talia Keates, povedala britanskemu časniku The Sun. „Počutim se zelo srečno in hvaležna sem usodi. Od prej imam 4 otroke, tako da jih je sedaj že 6, a je vedenje, da sem jaz tista mamica, ki je rodila najmanjša dvojčka na svetu, neverjetno. Svetovalka me je pripravila, da je zelo velika redkost, da oba dojenčka preživita s tako nizko telesno težo ob rojstvu. Študije dokazujejo, da imajo fantje nedonošenčki veliko manj možnosti za preživetje kot deklice – tudi iz tega je razvidno, kako velika borca sta moja fanta!” je ponosno izjavila mamica.

„Iti čez vse to je bilo zelo travmatično, za nami so težki tedni,” je izjavil Taliin mož Oliver in dodal, da sta zelo hvaležna, da sta lahko z otrokoma. „Kot družina smo se še bolj zbližali in naša družina je z drobnima čudežema postala popolna.”

Starša niti nista vedela, da pričakujeta dvojčka Na začetku Talia in Oliver nista bila seznanjena, da bosta dobila dvojčka: novica o drugem fantku ju je presenetila. A sta hladen tuš doživela šele za tem: v 17. tednu nosečnosti so nastopili zapleti, v 23. tednu pa je odtekla voda. Mamica je rodila svoja otroka, njune oči so bile še zaprte: Joe je privekal na svet po naravni poti, Ashley pa s carskim rezom. Ashley je tehtal zgolj 403 g, Joe pa 429 g …

Fotó: pixabay.com

129 dni preživela na intenzivni
Po tem sta fantka 129 dni bila na intenzivnem oddelku. Pritisk je bil ogromen, nismo zrli daleč v prihodnosti, prebijali smo se le od pregleda do pregleda, počasi smo stopali od simptoma do simptoma, veselili smo se vsakega novega dne – je povedal oče.

„Pet tednov sem morala čakati, da sem ju lahko stisnila k sebi, saj je njuna koža bila preobčutljiva za kakršnekoli dotike, poleg tega je bila nevarnost okužbe prevelika, a se je splačalo čakati. Obožujem ju!” ganjeno pripoveduje mamica. Malčka sta imela tako drobna pljuča, da sta na začetku imela hude težave z dihanjem, a z rastjo počasi te težave izzvenevajo. Drugih težav pa ni bilo: 100. dan sta praznovala v bolnišnici, avgusta pa so ju odpustili, sedaj sta praznovala svoj 200. dan in sta odličnega zdravja. Fantka se le še smehljata in hihitata, a na redne preglede kljub temu še morata hoditi.

252 gramov je tehtal najmanjši dojenček na svetu
Od otrok, ki so se rodili s težo manj kot 300 gramov, je preživelo le 23. Med njimi le 4 fantki.

Dojenčica z najnižjo porodno težo, ki je preživela, je ob rojstvu tehtala 252 gramov. Rodila se je leta 2015 v Nemčiji. Najmanjši fantek, ki je preživel, pa je rojen na Japonskem leta 2018. Rodil se je z 268 grami. Zarodku v 24 tednu nosečnosti so s carskim rezom pomagali na svet, ker se je njegova rast ustavila. 5 mesecev je preživel v bolnišnici, a so ga s 3200 grami lahko odpeljali domov.

Najmanjši dojenček na Madžarskem je tehtal 350 gramov
Áron iz mesta Szécsény se je rodil leta 2015 v 21. tednu. Ob rojstvu je tehtal 350 gramov. V bolnišnici so ga zadržali 5 mesecev ter ga z 2000 grami in 40 centimetri pustili v domačo oskrbo – na dan, ko naj bi imela njegova mama rok …