Oldal kiválasztása

To je strašljivo: pojavila se je še ena grozna posledica e-cigare

Obstaja tudi bolezen, povezana z uporabo e-cigaret, ki se je doslej pojavljala le pri industrijskih delavcih, redkeje pa pri njih.

Redke bolezni pljuč so lahko povezane tudi z elektronsko cigareto, kaže ameriška raziskava.

Pljučna bolezen, zlasti pri industrijskih delavcih, je bila povezana tudi z uporabo elektronskih cigaret. Pacientu je bila diagnosticirana pnevmokonioza, bolezen, imenovana črna pljuča, so za Evropski revirni reviji povedali raziskovalci z univerze v Kaliforniji.

Pnevmokonioza se običajno pojavi pri industrijskih delavcih, ki vdihavajo težke kovine, kot sta kobalt ali volfram. Pri prizadetem pacientu to ne gre, zato je uporaba elektronske cigarete “možen vzrok” bolezni.

-rekel je raziskovalec Kirk Jones.

Znanstveniki so pregledali cigareto, s katero je bolnik kadil konopljo. V hlapih ni bilo le kobalta, ampak tudi drugih strupenih kovin, kot so nikelj, aluminij, mangan, svinec in krom. Rezultati so skladni s podrobnostmi drugih raziskav, po katerih kovine v hlapih izhajajo iz vročih tuljav električnih cigaret.

“Izpostavljenost kobaltovemu prahu je, razen nekaterih industrij, precej redka” – je dejal Rupal Shah, izredni profesor na kalifornijski univerzi. Dodal je: da je to prvi znani primer uporaba e-cigarete, ki je uzročil onesneževanje pljuč zaradi kovinskih materijalov. Posledično so pljučna bolnika trpela zaradi “dolgotrajnih, morda trajnih brazgotin”.

Fotó: pixabay.com

V zadnjih letih so še posebej priljubljene elektronske cigarete, ki hlapijo tekočino, ki vsebuje nikotin. Vendar se njihova uporaba vse bolj kritizira. Desetine smrti in več kot dva tisoč resnih pljučnih bolezni v ZDA so povezane z uporabo elektronskih cigaret – piše MTI.