Oldal kiválasztása

To je povedal princ Andrew glede obtožb

Princ Andrew, sin britanskega vladarja v Yorku, je odločno zanikal seks z mladim dekletom.

Princ Andrew je že leta znan, da je imel tesne poslovne in prijateljske odnose z ameriškim financerjem Jeffreyjem Epsteinom, ki je pred tem odšel v zapor zaradi spolnih zlorab mladoletnih deklet. Epsteina so poleti znova aretirali po podobnih obtožbah, a so ga avgusta v njegovi zaporni celici našli mrtvega. Obdukcijska preiskava je ugotovila, da je storil samomor.

Primer je že več let, vendar se je pred štirimi leti izbruhnil z izjemno intenzivnostjo, potem ko se je pokazalo, da je ena od Epsteinovih nekdanjih žrtev spolnih dejanj na sodišču na Floridi vložila civilno tožbo. Po mnenju pritožnice Virginije Roberts-Giuffre, ki je zdaj stara 35 let, je Epstein v letih 2001 in 2002 v New Yorku, Londonu in ameriških Deviških otokih večkrat prisilil k seksu s princem Andrejem. Ženska je bila leta 2001 stara 17 let in je bila po Floridi še vedno mladoletna.

Princ Andrew je obiskal tudi floridski dom gradu Jeffrey Epstein in na londonskem domu nekdanjega dekleta Ghislaine Maxwell leta 2001 delil sliko njega in mlade ženske, katere vojvoda objavi fotografijo.

59-letni Andrej – II. Tretji otrok kraljice Elizabete, ki je trenutno osmi po naslovu britanskega prestola – je v sobotni preiskovalni reviji oddaje BBC Newsnight kategorično zanikal, da je kdaj imel spolne odnose z Virginio Roberts-Giuffre. Princ je v skorajda neprimerljivem tovrstnem intervjuju dejal: sploh se ne spomni, da je kdaj srečal žensko.

Fotó: pixabay.com

Na fotografiji Virginia Roberts-Giuffre je dejala, da je pred kratkim poskušala raziskati, ali gre za ponaredke, ker se ne spomni prizora na sliki. Dodal je, da se, ko je v Londonu, ponavadi ne oblači tako kot na sliki, in ni prepričan, ali fotografija prikazuje roko. Vendar je vojvoda York dejal, da strokovni pregled slike ni prinesel jasnih rezultatov in da še vedno ni našel nobene razlage, kako bi lahko bila fotografija posneta.

Virginovo poročilo Roberts-Giuffre navaja, da je 10. marca 2001 v Londonu seksala tudi s princem Andrejem. Vendar v britanskem intervjuju sin britanskega vladarja trdi, da to ni res, ker je tistega dne odpeljal eno od hčerk, princeso Beatrix, na rojstnodnevno zabavo v restavracijo Pizza Express v Wokingu, jugozahodnem londonskem predmestju. Povedal je, da se je tega spomnil tako natančno, saj je menil, da je zanj redek in nenavaden dogodek, da obišče restavracijo Pizza Express.

Tudi princ Andrew je trdil, da je v nočnem klubu naročil alkoholno pijačo za Virginia Roberts-Giuffre, češ da nikoli ni pil alkohola in ne verjame, da je kdaj komu naročil pijačo v zadevnem lokalu.

Vojvoda je označil za „napačno predstavo o položaju”, da je obiskal Epsteina v njegovem newyorškem domu, potem ko je bil milijarder leta 2010 zaradi spolnih zlorab izpuščen iz zapora. Dodal pa je, da je Epstein obiskal le zato, da bi mu povedal, da bi bilo neprimerno, da se spet pojavita skupaj.

Po besedah princa Andrewa primer Epstein kraljeva družina „nenehno prebavlja”, v celoti pa ga podpira njegova ožja družina.