Oldal kiválasztása

Tako ni bilo v italijanskih templjih, nenavaden ukrep zaradi koronavirusa

Zaradi epidemije v severni Italiji so templji začasno zaprti in sveta voda odstranjena.

Zaradi varovanja pred širjenjem koronavirusa so celo vatikanske kapelice izpraznile rezervoarje svete vode. Vendar pa na območjih severne Italije, ki jih je okužba trenutno prizadela, duhovniki upajo, da bodo v nedeljo ponovno odprli cerkve – poročajo mediji v petek.

Previdnostni ukrepi, uvedeni pred sedmimi dnevi zaradi okužbe, veljajo tudi za templje. V večini provinc Lombardija in Benečija, kjer je največ okužb, je večina cerkva zaprtih ali, če ostanejo odprte, interment začasno prekinejo. Zaprl je vrata za dve ikonični mesti v škofijah severne Italije, milansko katedralo in baziliko svetega Marka v Benetkah, ki sta trenutno odprti v ponedeljek, vendar bo obiskovalcem omogočila le “prehranjevanje”.

Upokojeni milanski nadškof Angelo Scola je v odprtem pismu izjavil, da koronavirus ni “božanska kazen”, ampak nalezljiva bolezen kot katera koli druga v človeški zgodovini.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Praznice v petek so bile odsotne in več severno italijanskih župnikov je vernikom naznanilo, da jih bodo nadomestili z daljšimi zvonovi.

V Emiliji Romagni je bilo skoraj sto bolnikov in enega mrtvega, blagoslov pred veliko nočjo, ki naj bi prišel v prihodnjih tednih, je bil prekinjen, vendar se pouk katekizma znova začenjajo hkrati z obnovo šol.

Vatikansko mesto sledi tudi previdnostnim ukrepom, ki so jih narekovale italijanske oblasti: voda je izginila iz rezervoarja svete vode v cerkvi svete Ane ob vratih papeške države. Vafelj je položen v roke vernikom in stisk roke, ki se daje ob koncu maše kot znak miru, se preloži. V vatikanskih uradih je uporaba gela za razkuževanje rok obvezna.

Tiskovno središče v Szentesu je potrdilo, da se papež Frančišek ni udeležil četrtkove slovesnosti zaradi bolezni. Po vatikanskih informacijah ima papež blago gripo, vendar ni odložil nobenega drugega programa.

Vrata cerkve svetega Antona zunaj Ženeve še niso zaprta, vendar bodo duhovnike že drugo nedeljo čakale prazne klopi. Kot rešitev so se odločili slediti spletnemu pokolu zadnjih dni na namenskem spletnem mestu za izmenjavo videov.

Drugod pa so pogrebne templjske storitve na spletu prikazane tudi tistim, ki se želijo udeležiti, saj le malo število ljudi vstopi v tempelj. Pouk katekizma poteka na enak način, na primer za tiste, ki se pripravljajo na prvo žrtvovanje.

Virus krone je decembra udaril na Kitajskem in še vedno beleži večino bolezni in smrti. Okužba se je že razširila na več kot 50 drugih držav. V Italiji so poročali o 655 primerih, 17 pa jih je umrlo – poroča MTI.