Oldal kiválasztása

Tako cveti vaš božični kaktus!

To je priljubljena rastlina za božič, ki je vredna praznične dekoracije, saj bodo njeni čudoviti cvetovi cveteli, vendar le, če jo lepo vzgojite!

Božični kaktus prihaja iz gorskega brazilskega deževnega gozda, kjer živi na drevesnih vejah. Cvetovi se pojavljajo v različnih odtenkih bele, zlato rumene, oranžne, roza, vijolične in rdeče. Njegova končna višina je 45-50 cm.

Posebnosti božičnih kaktusov:
1. Za razliko od večine kaktusov razvija ne listnate, bodičaste, ampak ravne, listnate formule.

2. Z dobro prakso je mogoče načrtovati cvetenje med dnevi božiča in novega leta. Po tem je dobil ime in zato se je vredno osredotočiti na cvetenje prav zdaj.

Ker ga gojijo in gojijo kot hišno rastlino, si želi svetlo, a ne sončno mesto. Optimalna temperatura cvetenja je 14-16 stopinj.

Zelo občutljiv na namakanje. Ne sme se pustiti, da se izsuši, vendar bi bilo škodljivo tudi, če bi jo preveč zalivali. Zato namakajte vsak dan, vendar z malo vode, vendar enkrat na teden je priporočljivo uporabiti hranilno raztopino, še posebej zdaj med cvetenjem, ko rastlina potrebuje veliko hranilnih snovi.

Ni jim všeč suh zrak, če je v vašem stanovanju tako, položite kamenčke v ploščico in jih redno poškropite z vodo. Na ta način povečate vlažnost okoli kaktusa.

Zelo pomembno je, da ne spremenite položaja rastline, saj če premaknjena ploščica prejema svetlobo iz drugega kota, ponavadi zavrže njene cvetne brsti.

Jeseni pred cvetenjem potrebuje 12 ur celotne teme, kar sproži nastanek brstov. Zato poiščite sobo, ki je podnevi svetla, zvečer pa ne. Če tega ne morete rešiti, rastlino pokrite od mraka do zore, na primer s kartonsko škatlo od septembra, dokler se ne razvijejo cvetni brsti, da je ne bo motila nobena svetloba.

Po razvitju cvetnih brstov rastlina ponoči ne potrebuje več teme. Ni vam treba pokrivati. Ko se cvetovi odprejo, lahko svojo rastlino preselite v toplejšo sobo (do 22 stopinj) v svetlo sobo, da vas večerna svetloba ne bo motila. Lahko pa ga pustite tam, kjer je bilo prej.

Fotó: pixabay.com

Zelo pomembno je, da ne morete spremeniti lokacije rastline, če lahko, saj premaknjena ploščica prejema svetlobo iz drugega kota in zato ponavadi zavrže njene cvetne brsti. Če je potrebno, označite lonec, v katero smer je prišla luč in ustrezno postavite rastlino v končni položaj.

Po cvetenju lahko božični kaktus rahlo prerežemo nazaj. Odrezani poganjki so primerni tudi za razmnoževanje rastlin, saj se, ko jih posadimo v lončke, napolnjene z mešanico peščenega peska, ukoreninijo hitro in varno.