Oldal kiválasztása

Ta metoda pomaga takoj: Po zabavi boste veliko boljši

Pozabite na drastične detoks kure! Namesto tega pomagajte jetrom, da razstrupljajo svoje telo kar najbolj učinkovito. Vse kar morate storiti je, da upoštevate nekaj preprostih prehranskih pravil.

S pomočjo jetrnih encimov najprej pretvori potencialno strupene spojine, topne v maščobi, v vodotopne snovi (na primer prek pesticidov, zdravil, ki v telo vstopijo s hrano) in nato na toksine veže zaščitne molekule. To omogoča, da te snovi enostavno zapustijo telo. Da pa jetra dobro opravijo svoje delo, ni vredno samo zmanjšati uživanja alkohola, ampak upoštevati tudi nekaj pomembnih prehranskih pravil. Toda kaj so to? Prikaži!

Napolnite se s sadjem in zelenjavo
Sadje, zelenjava in stročnice, zlasti pisana zelenjava – kot sta pesa in križnica, so polne zeliščnih aktivnih sestavin – ki jetrom pomagajo pravilno delovanje, zlasti encimov. Mimogrede, ravno spodbujanje delovanja jeter je eden od razlogov, zakaj mnogi zdravniki priporočajo mediteransko prehrano, ki je bogata z zelenjavo, sadjem in stročnicami.

Kuhamo s česnom in olivnim oljem
Tisti, ki imajo radi jedi iz česna, jim bodo jetra naredila veliko uslugo. Ker česen in olivno olje pomagata jetrom, na primer žveplove spojine v česnu pomagajo zaščititi vezavo zaščitnih spojin na toksine.

Začinimo z pekočo papriko
Glede na raziskavo lahko kapsaicin, ki ima močan okus po pekoči papriki, pomaga pri lajšanju okvare jeter pri bolnikih z jetrno boleznijo. Ste mislili, da bi začinjena hrana lahko bila dobra za to?

Fotó: pixabay.com

Izogibajte se sladkorju
Sladkor je tudi eno najbolj škodljivih živil za jetra. Jetra igrajo pomembno vlogo pri presnovi sladkorja in ko naleti na veliko slabo prebavljenih sladkorjev, izgubi sposobnost, da se pravilno razgradi.