Oldal kiválasztása

Skoraj je tukaj čas, da gojite močno sadiko

Mnogi že čakajo, da bodo seme končno posadili v lončke, drugi pa se še vedno sprašujejo, kaj bi letos prinesli na kuhinjski vrt. Zagotovo si vsi želijo močnih rastlin in obilnega sadja. Pokazali vam bomo, na kaj morate biti pozorni!

Februar je še vedno v polnem razmahu, vendar se lahko pripravite na pridelavo sadik in nekaj je, kar je mogoče sejati! Mnogi se bojijo, da boste gojili lastne rastline na vrtu, vendar če upoštevate nekaj osnovnih pravil, boste morda imeli tudi močno, okusno in z vitamini bogato zelenjavo.

1. Kaj postaviti v lončke?
Sadike so potrebne za sajenje uspešnih rastlin, ko se je zemlja na kuhinjskem vrtu dovolj segrela. Vendar pa obstajajo zelenjave, ki nimajo druge izbire: če bi jih posadili maja, se ne bi imeli časa razviti in pridelek ne bi imel časa zoriti.
Takšne rastline vodijo zelje, ohrovt, melona, paprika, cvetača, jajčevci in paradižnik.

Obstajajo rastline, ki jih lahko gojimo iz semen in sadik; na primer kumare, buče, bučke, slaščice in zelena solata.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

2. Torej je vredno začeti!
Za gojenje sadik je potrebnih nekaj plastičnih lončkov ali nekaj balkonov, v zaboju pa lahko začnete celo gojiti jajca. Bistvo je, da se sadilna posoda ne potopi v tla, kar pomeni, da lahko pravilno prezračuje (če seme sejete v škatlo s kislo smetano, je vredno vrtati dno). Večina ljudi kupi sadike z vrta za gojenje sadik, nekateri pa se odločijo za sadike v trgovini.

3. Vsaka sadika potrebuje nekaj drugačnega
Na splošno velja, da sadike potrebujejo toplo in svetlobo, vendar je to varljivo: ni pomembno, kaj rasteš. Dobro je ugotoviti, katero sadiko imate radi. Na primer, da semena jajčevcev pri kalitvi potrebujejo 28-30 stopinj Celzija, medtem ko paradižnik potrebuje 18-22 stopinj Celzija. Ne glede na to, v kateri stopnji razvoja je rastlina, med kalitvijo potrebujejo nekaj drugačnega kot v kotiledonih, vendar spet pri drugačni temperaturi, ko se pojavi njihovo listje. Ko načrtujete, kakšne sadike želite gojiti, natančno poglejte, koliko toplote in svetlobe potrebujejo.

4. Redčenje in presajanje
Če semena niste posadili v ločene lončke, potem takoj, ko rastline dosežejo stanje 4-6 listov, se lahko začne nabiranje. Se pravi, izberite najlepše in jih posadite v svoje lonce. Zdaj lahko začnete trenirati svoje sadike pred sajenjem, zato jih podnevi postavite zunaj na sonce, če so zunaj vsaj 16-18 stopinj. Zasaditev se lahko začne sredi maja, če je vreme primerno – na primer ni nočne zmrzali.