Oldal kiválasztása
News

Škandal z nasiljem: Weinstein je žrtvam ponudil osupljive količine denarja

Harveyja Weinsteina je več žensk obtožilo spolnih napadov - zdaj se je pojavila še ena novica.

Harvey Weinstein, hollywoodski filmski producent, je v sredo z ženskami, obtoženimi spolnih nadlegovanj, podpisal 47 milijonov dolarjev ali skoraj 14 milijard dolarjev zunajsodne poravnave, poročajo nekateri ameriški časniki. Poravnava zaključi skoraj vse nerešene civilne zadeve proti Weinsteinu. Približno 25 milijonov dolarjev bo porabljenih za odškodnino ženskam, ki obtožujejo proizvajalca, in ustanovitev sklada za podporo žrtvam.

Podrobnosti dogovora, sklenjenega po skoraj letu dni pogajanj, kažejo, da Weinstein in njegovi nekdanji uslužbenci – vključno s člani upravnega odbora njegovega nekdanjega filmskega studia – kljub odškodnini niso priznali kaznivih dejanj. Sporazum bo moral odobriti stečajni sodnik in civilni pravd -piše MTI.

Po odobritvi bo približno 6 milijonov dolarjev (1 milijarda 780 milijonov forintov) prenesenih na spore žensk in njihovih odvetnikov, 18,6 milijona dolarjev (5 milijard dolarjev forintov) pa bo porabljenih za ustanovitev sklada za podporo žrtvam. Poleg tega dolgujemo 7 milijonov dolarjev (več kot dve milijardi dolarjev) nekaterim upnikom stečajnega filmskega studia Weinstein. Weinsteinovi odvetniški stroški v teh primerih znašajo 12 milijonov dolarjev (3 milijarde 550 milijonov forintov).

Po poročanju ameriških časopisov dve civilni tožbi in ena kazenska tožba nista prizadeti. V kazenski tožbi bodo tožilci na Manhattnu 6. januarja predstavili obtožbe. V primeru je Weinstein že pred tem izjavil, da ne prizna svoje krivde in zanikal, da so se spolna dejanja zgodila brez soglasja druge strani.

Fotó: pixabay.com

Niti tiskovni predstavnik Weinsteina niti newyorško tožilstvo niso želeli komentirati novinarjev. Elizabeth Fegan, odvetnica, je v sredo zvečer izjavila, da poravnava ni dokončna, se ne želi spuščati v podrobnosti.

Škandal z Weinsteinom je izbruhnil oktobra 2017: ameriški časniki The New York Times in The New Yorker so nato razkrili spolne zločine znanega producenta. Več kot 70 žensk jo je obtožilo spolnega napada in posilstva. Weinstein, soustanovitelj filmskega studia Miramax in družbe Weinstein, se je pritožnikom opravičil v izjavi, vendar je obtožbe vedno zanikal. Njegovo podjetje, ki je ustvarilo 81 oskarjevskih filmov, je šlo v stečaj.