Oldal kiválasztása

Raziskovalci so napovedali, da je ta dieta najboljši način za dolgo življenje

Ni preveč stroga, polna je okusne hrane in vam bo celo podaljšala življenje. Po mnenju znanstvenikov je to dieta, ki najbolje vpliva na vaše zdravje. Toda kaj točno je?

Glede na raziskave je za dolgo življenje potrebno veliko stvari: redna vadba, inteligentna dejavnost, družbeni odnosi. Toda tudi to, kar jemo, ni naključno. Nove raziskave še okrepijo predstavo, da je sredozemska prehrana najboljši način za dolgo življenje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Raziskovalci so od 612 odraslih, starih od 65 do 79 let, v 5 različnih evropskih državah zaprosili, da bodo eno leto upoštevali sredozemsko prehrano, bogato s polnozrnatimi pekovskimi izdelki, mesom in ribami, zelenjavo in sadjem ter stročnicami, včasih tudi več naenkrat. kozarec rdečega vina je dovoljen. Na začetku in na koncu študije so bile ocenjene kognitivne sposobnosti preiskovancev in preučeno stanje njihove črevesne flore. Rezultati kažejo, da upoštevanje mediteranske prehrane zmanjšuje vnetja v telesu, kar ohranja delovanje možganov in črevesno floro zdravo in sveže ter upočasnjuje proces staranja v telesu.

Po mnenju raziskovalcev je velika težava to, da starejši ljudje pogosto jedo enostransko, kar lahko privede do neravnovesja črevesne flore. Udeleženci študije so bili pred uvedbo enoletne mediteranske prehrane in eno leto kasneje z vzorci blata testirani na stanje fekalne flore. Poleg tega so bili udeleženci intervjuvani o njihovem življenjskem slogu. Na splošno je bilo ugotovljeno, da zaužijejo razmeroma malo vlaknin in zaužijejo manj kot vnos vitaminov C, B6, B9 in tiamina, pa tudi nekaterih mineralov, kot so magnezij in železo ter zdrave maščobne kisline. Raziskovalci so morali jesti več zelenjave, stročnic, sadja, oljnic, oljčnega olja in rib, hkrati pa zmanjšati količino rdečega mesa, mlečnih izdelkov in nasičenih maščobnih kislin v svojih dietah – kot je to običajno pri mediteranski dieti. Vendar v prehrani udeležencev niso bile uvedene strožje omejitve. Te spremembe so privedle do izboljšanja kognitivne funkcije udeležencev in črevesne flore na koncu študije v primerjavi z letom prej.

Če želite iz sredozemske prehrane kar najbolje izkoristiti, morate zaužiti veliko vlaknin, zdravih maščob (tj. Rastlinskega, predvsem oljčnega olja) in zgoraj omenjenih vitaminov. Nenazadnje je za prebivalce Sredozemlja prehranjevanje na eni strani vir veselja in skupnostnih dejavnosti na drugi strani. Pri tem zagotavljajo optimizem in socialne odnose, ki so prav tako zelo potrebni za dolgo, zdravo življenje.