Oldal kiválasztása

Raje nosite masko zdaj zaradi omikrona

Ali je tkivna maska dovolj nošena proti omikronski različici koronavirusa? Če ne, katera maska vas lahko zaščiti pred mutacijo nalezljivega virusa?

Vse, kar je znano o omikronski različici koronavirusa, je, da je veliko bolj nalezljiva kot prejšnje različice. Po podatkih se hitro širi po vsem svetu. Zato se postavlja vprašanje, ali preverjena maska pred njo ustrezno ščiti.

Dokazano je tudi, da je nošenje maske pomembno sredstvo za zaščito pred koronavirusom, saj lahko prepreči sproščanje aerosolov, ki vsebujejo viruse, v zrak. Seveda pa sploh ni pomembno, kakšno masko nosimo, saj maske iz različnih materialov nudijo različno zaščito. In seveda, poleg nošenja maske, obstajajo še druge možnosti zaščite, izogibanje teži, ohranjanje razdalje, pogosto umivanje rok, razkuževanje rok in cepljenje.

Najboljša rešitev sta dve maski
Glede na širjenje zelo nalezljive različice omikrona so strokovnjaki spremenili tudi svoja prejšnja priporočila za nošenje maske. Zdaj je pomembno, kakšno masko izberemo in kako jo nosimo: navadna, enoslojna tekstilna maska danes ni več dovolj varna. Strokovnjaki pravijo, da več plasti je maska, tem bolje. Marsikdo priporoča nošenje dvojne maske: z namestitvijo dveh mask eno na drugo, po eni strani zapre praznine, ki nastanejo na robu maske, po drugi strani pa večplastne maske zagotavljajo tudi resnejšo zaščito pred vdorom maske. in odhajajočimi delci.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Od mask, ki jih uporablja širša javnost, je N95 ali FFP najboljša zaščita. Maske KF94, izdelane v Južni Koreji, se priporočajo tudi v ZDA. Če se pravilno nosi, dvojna maska ni potrebna. Po drugi strani pa je treba masko za tkivo nositi v povezavi z modro kirurško masko, ki se dobro prilega obrazu in pokrije vrzeli za bolj varno zaščito. Vozel lahko zavežete ali prepognete na trak neusklajene kirurške maske, da se pravilno prilega in ne pušča virusov na obrazu.

Če se maska pravilno prilega, lahko preverite tako, da dihate z rokami na robovih. Če zrak uhaja blizu robov, je dobro, da zategnete ušesne čepke ali masko ustrezno stisnete čez nosni most. Po drugi strani pa je dober znak, da se maska z vsakim vdihom vidno premika noter in izven.