Oldal kiválasztása

„Prijazen, miren in ustrežljiv" - je na sodišču opisal terorist Salah Abdeslam

Serija atentatov v Parizu je zahtevala 130 življenj.

Na pariškem sodišču se je začelo zaslišanje obtoženih v seriji islamističnih atentatov v Parizu 13. novembra 2015, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. Salah Abdeslam, edini preživeli komandos, ki je izvedel teroristični napad, je približno dve uri prvi odgovarjal na vprašanja o svojem življenju pred atentatom. Obtoženi je sodeloval in se predstavljal kot „prijazen, umirjen in ustrežljiv človek”.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V primeru najbolj krvavega terorističnega napada v Franciji kot civilnih tožnikov sodeluje 2200 preživelih, sorodnikov žrtev in prič, več kot 350 jih je v zadnjih petih tednih pričalo o dogajanju pred šestimi leti.

V naslednjih štirih dneh bo porota zaslišala 14 od dvajsetih še živih obtoženih o lastnem življenju, osebnostih, otroštvu, družinski zgodovini ter iskala psihološke razloge za svoje motive. O preobliku v islam in obtožbah jih bodo podrobno slišali šele leta 2022 v sojenju, ki bo predvidoma trajalo devet mesecev.

Med obtoženci, ki so bili zaslišani po abecednem redu, je bil prvi, ki ga je predsednik porote k mikrofonu poklical Salah Abdeslam, 32. Obtoženi, oblečen v svetlo srajco in sivo jopico, je bil postrižen, njegova brada pa je bila krajša in bolj urejena kot na začetku sojenja. Septembra oblečen v črno se je predstavil kot vojak v teroristični organizaciji v Islamski državi. Medtem ko je na prejšnjih zaslišanjih zavrnil pričanje, je tokrat na vprašanja odgovarjal, čeprav kratko in vljudno.

Povedal je, da se je rodil v Bruslju 15. septembra 1989 v družini maroških priseljencev. Na vprašanje žirije je navedel, da ima samo „eno” državljanstvo, in sicer francosko, potem ko so njegovi starši najprej prispeli v Francijo kot gastarbajter, tam pridobili državljanstvo, se nato naselili v Bruslju in si tam ustvarili družino. Njegov oče je bil trideset let električar, mati pa gospodinja.

„Sem četrti otrok petih bratov. Imam tri brate in eno sestro. Kaj še želijo vedeti?” – je mirno rekel Abdeslam. Svoje otroštvo je opisal kot „zelo preprosto” – rekel je, da ima vse, sam je bil miren, prijazen in ustrežljiv otrok. Izkazalo se je tudi, da je bil dober učenec, diplomiral in nato končal tehnično šolo, od leta 2009 do 2011 pa je leto in pol delal pri očetu kot mehanik v Bruseljskem javnem prometnem podjetju (STIB) in se pripravljal na taksi izpit, ukvarjanje s športom, predvsem nogometom in borilnimi veščinami.

Predsednik porote je povedal, da je bila Abdeslamova punca vabljena kot priča in bo zaslišana januarja. Obtoženi je dejal, da je bil odnos med njima od napada prekinjen. „In ste imeli prej druge odnose?” – je vprašal sodnik. Abdeslam je nekaj časa razmišljal, nato pa je odgovoril: „Ne želim govoriti o tem, je malo osebno.”

Potem ko je bil leta 2011 zaradi pokvarjenega večera nenačrtovanih poskusov vloma za pet tednov pripor, so ga odpustili iz službe. Abdeslam jasno postavlja to prelomnico v svojem življenju. Predsednik žirije je spomnil, da je vlom poskušal izvesti s prijateljem iz otroštva Abdelhamidom Abaaoudom, glavnim operativnim direktorjem terorističnega napada leta 2015, a ga je policija ujela.

Abdeslam se je po odpustitvi preživljal s priložnostnim delom in bil večkrat obsojen zaradi prehitre vožnje v alkoholiziranem ali pod vplivom mamil. Občasno je pomagal bratu Brahimu, ki je vodil bar. Od njegovih bratov in sester mu je bil vseeno najbolj všeč. Brahim Abdeslam je bil član terorističnega komandosa in je umrl kot samomorilski napadalec v kavarni v Parizu.

Mnogi od tistih, ki so sedeli na zatožni klopi, so bili sosedje glavnega obtoženega v bruseljskem okrožju Molenbeek, kjer so odraščali kot prijatelji. „Molenbeek je zelo majhen, vsi poznajo vsakega. Včasih smo skupaj pili in šli skupaj v restavracijo” – je dejal Abdeslam. Predsednik porote je citiral pričevanje enega od Abdeslamovih bratov, ki je imel rad, da je obtoženi „hodil v nočne klube, v igralnico”.

„Da, včasih sem bil tak” – je priznal Abdeslam. „Rodil sem se v Belgiji, tam sem odraščal, hodil v sekularizirano javno šolo. Vzgojen sem bil po zahodnih vrednotah, živel sem tako, kot so me učili živeti na Zahodu. Ampak nisem plesal, res ne znam plesati” – je dejal. Na vprašanje, kaj meni, da so zahodne vrednote, je odgovoril: „živiti svobodno, se ne ukvarjati z Bogom, delati, jesti, piti, kar hočeš.”

Glede pridržanja je povedal, da ga družina redno obiskuje in se zjutraj in zvečer po eno uro ukvarja s športom. Predsednik žirije je spomnil, da je sprva užalil orožje in jih označil za „nevernike, esesovce in družbene smeti”, ki so jih v poročilu označili za paranoične, potem ko je bil Abdeslam prepričan, da jih želijo zastrupiti. Toženec tega obdobja ni želel komentirati. Predsednik žirije je ugotovil, da od leta 2019 v zaporu ni bilo nobenega incidenta, Abdeslam se obnaša spoštljivo.

Umor in poskus umora Abdeslama v teroristični zaroti sta obtožnica. Poleg tega na zatožni klopi sedi še 13, vključno z domnevnimi organizatorji logistike, prevozniki in posredniki teroristov. Trije se lahko branijo pogojno, vsi pa so lahko na podlagi obtožbe obsojeni na dosmrtni zapor. Serijo napadov, ki so zahtevali 130 življenj, je zagrešila teroristična organizacija v Islamski državi, skupini, ustanovljeni v Belgiji za izvedbo napada.