Oldal kiválasztása

Prihaja sezona gripe, bolje da jo zdaj očistimo

Kot vse nalezljive bolezni ima tudi gripa svoj „etiketo", saj se z upoštevanjem pravil lahko nadaljnji okužbi izognemo ali zmanjšamo.

1. Izogibajte se veliki gneči, nakupovalnim središčem in gneči javnega prevoza, kadar koli je to mogoče. Seveda je to pogosto neizogibno, vendar je osnovno pravilo, da če odkrijemo simptome bolezni, nikoli ne bi smeli iti v gnečo, ostati nekaj dni doma, počivati, delovati, od doma.

2. Izogibajte se fizičnemu stiku z drugimi, izogibajte se poljubljanju in stiskanju rok, kadar koli je to mogoče.

3. Pogosteje si umivajte roke, še posebej po kihanju, ali pa uporabite razkužilo za umivanje rok. V pisarni v službi namesto brisač uporabljajte papirnate brisače ali sušilnike za roke.

4. Bodite posebno pozorni na razkuževalno čiščenje! V našem domu, tudi če zaradi pomanjkanja časa ne moremo pogosteje očistiti, občasno obrišemo najpogosteje uporabljena orodja. Na primer, vse ročaje vrat, zlasti vhodna vrata, ki jih je treba obrisati z razkužilom, po možnosti dnevno. Umijte si roke takoj po vrnitvi domov! Prav tako moramo redno čistiti domače delovno okolje, vključno z namizjem, računalniško tipkovnico, miško, daljinskim upravljalnikom televizorja, še posebej, kadar kihnemo.

Fotó: pixabay.com

5. Pred vstopom in zapuščanjem javnih zgradb si očistite roke z dezinfekcijskim sredstvom, ki ne vsebuje vode, in vedno shranite majhno steklenico v torbi. Na voljo v lekarnah, drogerijah.