Oldal kiválasztása

Prihaja konec? Izbruh koronarnega virusa na Kitajskem se bliža koncu

WHO je še vedno previden, vendar so številke dovolj spodbudne glede koronavirusa.

Na splošno gledano nova vrsta koronavirusne epidemije na Kitajskem po dnevnih podatkih upada, vendar je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) prezgodaj, da bi ugotovili dolgoročno zmanjšanje epidemije.

Po podatkih kitajske nacionalne zdravstvene komisije v torek se je 1886 novih primerov na celinski Kitajski do polnoči v ponedeljek povečalo na 72.436. Doslej so poročali o 98 novih smrti, virus pa naj bi na celinski Kitajski terjal 1868 življenj.

Število novih okužb na dan se je v primerjavi z enim prej zmanjšalo za 162 na nacionalni ravni, hkrati pa se je zmanjševalo tudi število smrtnih primerov na dan. Zmanjšanje je še posebej izrazito zunaj osrednje kitajske pokrajine Hupei, ki je žarišče virusa, število novih primerov pa se na preostali Kitajski vsak dan postopno zmanjšuje do štirinajstega dne – z 84 na novo diagnosticiranimi okužbami so poročali od torka 3 tri tedne zunaj zaprtega območja. Do ponedeljka v polnoč je število zdravilcev na Kitajskem naraslo na dobrih 12.000.

Še vedno je najslabše v provinci Hupei, Wuhan, z 1.600 novimi primeri na dan in 72 smrtnimi primeri iz 11 milijonov mest.

Vendar je Tedros Adhanom Gebreesus, generalni direktor WHO, opozoril pred tolmačenjem podatkov.

“Prezgodaj je reči, da se bo upad nadaljeval. Za zdaj je treba upoštevati vsako priložnost” – je v ponedeljek dejala Ženeva, potem ko so kitajske zdravstvene oblasti objavile podrobno poročilo o več kot 44.000 okuženih.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Glede na predstavljene podatke je več kot 80% bolnikov imelo le blage simptome. V približno 14 odstotkih primerov je virus povzročil hude simptome – vključno s pljučnico in težavami z dihanjem, medtem ko je bilo 5 odstotkov bolnikov kritično bolnih. Bolezen je bila v 2% primerov smrtna, tveganje za smrt pa se je s starostjo povečalo.

12 članska skupina strokovnjakov WHO je konec tedna prispela v Peking, da bi se s kitajskimi strokovnjaki pogovarjala o epidemiji. Poleg kitajske prestolnice skupina WHO izvaja terenske obiske v Sichuanu na jugozahodu Kitajske in v provinci Guangdong na jugu države. Kuangtung je drugi najbolj bolan po Hupei, s skupno 1328 okužbami in 4 smrtnimi primeri do polnoči v ponedeljek med 113 milijoni prebivalstva v provinci, medtem ko je 535 bolnikov lahko zapustilo bolnišnico.