Oldal kiválasztása

Pretresljiva zgodba o napadu v Londonu: poskusni terorist ubit

Izkazalo se je, da moški, obsojen za teroristični napad, zamudi v Londonu.

Kot poroča poročevalec, se je v petek v Londonu zgodil teroristični napad. Okrog dve uri so bili policisti opozorjeni, ker je mladenič zamudil v več mestnih predelih v bližini London Bridgea.

Pet ljudi je bilo poškodovanih, dve od njih – ženska in moški – sta pozneje umrla. Mimoidoči so ga mimoidoči naredili neškodljivega, ga potisnili na tla, dokler ni prišla policija. Orožniki prihajajočih specialnih policijskih enot so se nekaj časa spopadali tudi z moškim, preden so ga ustrelili. Napadalec je nosil eksploziven telovnik, a kot se je izkazalo, ni imel eksploziva.

Preizkusni terorist
Kot se je izkazalo, napadalec oblastem ni bil neznan. Britanska policija je v soboto identificirala Usmana Khana kot storilca. 28-letnica je živela v Staffordshireu.

„Ta oseba je bila znana oblastem, ker je bila leta 2012 obsojena zaradi terorističnega kaznivega dejanja” – je dejal Neil Basu, vodja poveljstva za boj proti terorizmu na Scotland Yardu.

„Izpustili so ga iz pogojne kazni decembra 2018, trenutno pa je v središču preiskave ugotovitev, kako bi lahko izvedel napad” – je dodal Basu.

Moral bi govoriti pred fakulteto
Napad se je zdaj zgodil v bližini Fishmonger’s Hall, okrasne zgradbe, ki jo je v slovesne namene uporabljal londonski starodavni ribič. Glede na dosledna poročanja medijev je bil napad morda povezan s prizoriščem, saj je v stavbi potekala kriminalistična konferenca, ki so se je udeležili študenti univerze v Cambridgeu in nekdanji obsojenci.

Viri v konservativnem britanskem časniku The Times vedo, da je bil napadalec sam uradnik na dogodku in je z udeleženci delil svoje izkušnje s programi za rehabilitacijo v zaporih. Basu je potrdil, da se je dogodka udeležil Khan.

Fotó: pixabay.com

Britanski premier Boris Johnson je v petek zvečer za BBC dejal, da že dolgo čuti, da greši za prezgodnjo izpustitev obsojenih kriminalcev. „Zelo pomembno bi se bilo tega znebiti in izvesti ustrezne kazni za nevarne kriminalce, zlasti teroriste” – je dejal britanski premier.