Oldal kiválasztása

Pomagali bomo, da vaša ciklama dvakrat zacveti

Ta posebna roža s svojimi čudovitimi cvetovi ustvarja intimno vzdušje v sivih zimskih dneh. Če želite spet razmetavati, morate ukrepati zdaj, mi vam bomo pokazali, kaj storiti.

Ena izmed naših najbolj priljubljenih sobnih rastlin, ki se odprejo pozimi, je ciklama, in to ne naključno: ob pravilni negi nas več mesecev razveseljuje s svojimi pisanimi cvetovi, a tudi zaradi svojih pestrih listov krasi dom. Poleg tega, da potrebujete vlažno okolje, imate raje prostore, ki so svetli, vendar zaščiteni pred soncem. Udobno se boste počutili na severnih oknih, na hladnem zraku do 20 stopinj Celzija. Pri zalivanju pazimo, da je zemlja vedno vlažna, vendar da gomolj ni neposredno izpostavljen vodi. Poleg tega je potrebna malo dodatne nege, da ciklama dvakrat zacveti.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Naj počiva

Za razliko od večine sobnih rastlin ciklama poleti počiva. Ob cvetenju ji enkrat tedensko dajamo hranilno raztopino, pri čemer previdno odstranimo odprte cvetove skupaj z posušenimi listi. Če je zacvetela in listi začnejo rumeneti, jo je treba pripraviti na čas počitka. To pomeni, da ustavite hranilno raztopino in nenehno zmanjšajte količino vode za namakanje. Ko vsi listi porumenijo, pustite zalivanje in nato rastlino postavite v najbolj hladen kotiček hiše.

Poleti s tem ni kaj dosti dela

Med počitkom ne potrebujete veliko svetlobe, ampak bodite pozorni na temperaturo zraka, ko boste našli pravo mesto za to. Čeprav ne zahteva zalivanja, poskrbite, da se vaš gomolj ne izsuši. Pozno poleti bo začel okrevati: to boste videli iz dejstva, da začnejo poganjati novi listi.

Trik za drugo cvetenje

Če želite, da pred poletjem ponovno zacveti, po prvem cvetenju dajte rastlini nekaj časa za počitek, torej ne zalivajte, ne raztopite, počakajte, da se listi posušijo. Nato, za razliko od običajnega, ne počivajte, ampak začnite zalivati. Takoj, ko se pojavijo novi listi, jo posadite v svežo zemljo, nato jo zalijte in ji dajte hranilno raztopino na enak način kot pri prvem cvetenju. Ta metoda se uporablja za zalivanje cvetov do marca; po tem pa je treba rastlino pripraviti na poletni počitek.