Oldal kiválasztása

Pokažemo vam, česa nikoli ne smete jesti na prazen želodec!

Naslednja hrana zlahka povzroči napihnjenost, zakisanost ali draženje na prazen želodec.

Zajtrk je zelo pomemben obrok, vendar obstajajo stvari, ki jih ne bi smeli jemati na prazen želodec, saj samo sebi škodujemo.

Paradižnik
Paradižnik je poln vitaminov in hranil, zato so zelo koristne. Po drugi strani se je treba izogibati postu, saj je velika količina taninske kisline, ki jo vsebuje, zelo kisla in lahko vodi do želodčnih težav. Seveda je situacija drugačna, če je ne jemo zase in v zmernosti.

Gazirane pijače
Mimogrede, sladke gazirane pijače niso zdrave, še posebej na prazen želodec. V tem primeru ni priporočljivo piti gazirane vode, saj tako draži požiralnik in želodec ter ga zakisa.

Pecivo
Rogljički in drugo sladko pecivo so priljubljen zajtrk, čeprav veliko kvasa lahko zlahka draži želodec, visoka raven sladkorja pa nenadoma dvigne raven sladkorja v krvi, kar je škodljivo za celotno naše telo. Zato se izogibajte drugim sladkarijam na prazen želodec.

Začinjena hrana
Začinjena hrana zlahka draži želodec in napihnjenost ter lahko povzroči prebavne težave, tveganje pa je še večje, če ga jemljete na prazen želodec. Tako na primer na črni seznam spadajo česen, čili in ingver.

Fotó: pixabay.com

Jogurt
Jogurt je poln mlečnokislinskih bakterij, kar ima številne zdravstvene koristi. Vendar pa samo na prazen želodec vodi le do preveč želodčne kisline. Torej ga nikakor ne jeste za zajtrk in ga je bolje zaužiti nekaj ur po prvem obroku, recimo deset ur.

Hruška
Hruške so tudi zelo zdrave in vsebujejo veliko vlaknin. Če pa pridejo na prazen želodec, lahko zlahka dražijo sluznico in povzročajo želodčne bolečine. Zato je ne jejte za zajtrk, ampak raje z nekim kosmičem.