Oldal kiválasztása
News

Pogumni Poljak, ki je skočil na nasilnega napadalca v Londonu, bi lahko dobil odlikovanje.

Poljski premier, Mateusz Morawiecki, je v soboto zvečer izrekel zahvalo Poljaku, ki je dan prej v Londonu z oklom morskega enoroga narvala onesposobil terorističnega napadalca z noži in tako prispeval k zaustavitvi nasilneža.

28-letnega Usmana Khana, ki je na mostu v Londonu ubil dve osebi in tri poškodoval, je policija ustrelila. Pred tem so napadalca, oboroženega z lažno eksplozivno napravo na jopiču, mimoidoči civilisti z izkazanim pogumom kljubovaje smrti spravili na tla; eden s pomočjo gasilnega aparat, drugi, ki ga britanski mediji omenjajo kot poljskega kuharja Lukasza, pa s skoraj dvometrskim oklom divjega kita narvala.

Celotnega imena in priimka poljskega moškega mediji – gotovo zaradi varnostnih razlogov – niso objavili. Njegovo dejanje pa je zelo odmevalo tudi v poljskih medijih in na spletu. Citirajo tudi enega od očividcev, ki trdi, da je napadalec Lukasza zabodel v roko, a mu težjih poškodb ni povzročil.

Dejanje je omenil tudi premier Mateusz Morawiecki na objavi na Twitterju in zapisal: »Gospod Lukasz, vaša drža in dejanje si zaslužita posebno zahvalo in spoštovanje! Poljska je ponosmna na Vas.«

Tiskovni predstavnik ene od manjših poljskih vladnih koalicijskih strank, Jan Kanthak, je povedal: pravosodni minister, Zbigniew Ziobro, bo pri poljskem predsedniku sprožil postopek državnega priznanja za junaškega moškega.

Fotó: pixabay.com

Namestnik vodje kabineta predsednika Andrzeja Dude, Pawel Mucha, je v nedeljo za novičarsko komercialno televizijo Polsat News imenoval dejanje Poljaka za »junaštvo, ki zbuja ponos«. Izpostavil je: to je bila odločna reakcija, s katero je možak pripomogel k rešitvi življenj drugih ljudi, medtem ko sam ni bil prepričan, ali bo preživel akcijo.

Če bodo sproženi postopek odlikovanja moškega vložili pri predsedniku, bo Andrzej Duda zagotovo dobro premislil – je na izjavo Kanthaka reagiral minister urada poljskega predsednika.