Oldal kiválasztása

Pazite na teh 5 stvari, če morate voziti v megli

Vse pogosteje lahko pričakujemo meglena jutra; v tem primeru nihče ne mara sedeti v avtu. Vendar pa obstajajo časi, ko morate voziti v megli, in takrat je vredno voziti veliko bolj previdno kot običajno!

Ne glede na to, kako rutiniran je voznik, večina ljudi ne mara voziti v megli, saj komaj vidiš cesto, oči pa se hitro utrudijo. Zdaj je prišla čista jesen z vlažnimi, mrzlimi, meglenimi jutri in avtomobila ne morete vedno pustiti doma, še posebej, če greste z njim v službo.

Medtem ko je v stanovanjskih območjih za stopinjo lažje voziti v megli, saj ulična razsvetljava nekoliko pomaga, je treba zunaj posvetiti veliko več pozornosti kot v vremenu brez megle. Po statističnih podatkih se nevarnost nesreče večkrat poveča, saj voznik ne vidi, kakšne ovire so pred njim in kasneje opazi nepričakovane situacije. Velikokrat se zdi tudi omejitev hitrosti prevelika, če je megla zelo gosta. Ne samo, da je počasnejši napredek lahko rešljiv, ampak tudi daljše sledenje; a poleg tega je nekaterim stvarem vredno posvetiti več pozornosti kot običajno.

1. Uporabite meglenke
Meglenke so danes standard pri vseh avtomobilih, ne pozabite jih prižgati, saj boste veliko bolje videli. Pazite pa, da boste zadnjo meglenk, imenovano tudi meglenka, uporabljali le takrat, ko nihče ne prihaja za vami. Če dohitite drug avto, ga takoj ugasnite, saj lahko drugega voznika zaslepite od blizu. Pozabite na dolge luči v megli, saj močna svetloba, ki se odbija od delcev hlapov, tvori bleščečo steno.

2. Bodite previdni pri prehitevanju
V gosti megli se splača voziti z avtomobilsko linijo, ni priporočljivo tvegati prehitevanja, še posebej, če je vidljivost močno zmanjšana. V meglenem vremenu je bolje, da se od doma odpravite prej, saj lahko pričakujemo, da bo hitrost prometa precej počasnejša kot v svetlih jutrih.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

3. Naj vas meglene pege ne zavedejo
Pogosto hlapi niso neenakomerni, ampak razpršeni nad cesto. Mnogi pospešijo, takoj ko pridejo iz meglenega mesta, vendar je lahko nevarno, saj avto prispe na naslednje mesto z veliko večjo hitrostjo, kot bi bila varna. Nenadno zmanjšanje vidljivosti prinaša veliko tveganj.

4. Naj bo avto v redu
Preden začnete, preverite, ali luči v avtomobilu delujejo pravilno in ali sta ogrevanje in razvlaževanje v redu. Enako pomembno je, da je v rezervoarju tekočina za pranje vetrobranskega stekla in da so metlice brisalcev funkcionalne.

5. Po potrebi se umaknite iz prometa
Vožnja v megli je zelo utrujajoča, zato vam zlahka skrajša reakcijski čas, utrudi oči in zaspi. Če se vam zdi, da ne morete več zdržati, se umaknite v počivališče, izstopite iz avtomobila in se premaknite, da boste lahko nadaljevali svojo pot svežo.