Oldal kiválasztása

Odpravite depresijo: tukaj je popolna rešitev

Ni vam treba skrbeti, da bi pobegnili od sveta.

Na žalost depresija ni razpoloženje, ampak bolezen. In preden se počutite krive zaradi tega: ne morete si pomagati, ne zato, ker ste to izbrali. Kar se spopadate je pogoj, ki ima na srečo rešitev! Pokazali vam bomo, na kaj morate biti pozorni!

1. Ne krivite sebe
Bistveno vlogo igrajo tudi biološko ozadje, dedovanje in trenutne življenjske razmere. Ne krivite sebe ali čutite, da je s tabo nekaj narobe. Nimate težav, vendar ste v situaciji, ko na srečo obstaja pot.

2. Preučite ozadje
Depresijo lahko štejemo za bolezen, če jo vsaj en mesec čutite trajno. Ne glede na to, ali živite krajše ali daljše obdobje, je vredno preučiti, kakšen je vaš položaj. Ste pod stresom? Se je še kdo v družini spopadel s tem? Ali jemljete zdravilo, ki ima lahko neželene učinke? Ste doživeli neuspeh ali razočaranje, ki vam je znatno zmanjšalo samozavest in zaupanje?

3. Prepoznajte simptome
Depresija ne ustreza slabemu razpoloženju. Bolj resno in hudo stanje. Poleg tega, da ste slabega razpoloženja, imate občutek, da ste nesposobni za veselje ali celo nasmeh. Izolirate se, se izogibate družbi ljudi, imate težave s spanjem in spremenite svoje prehranjevalne navade. Počutiš se brez moči in nemotiviranega, zdi se, da nimaš ciljev in nobenega smisla vstati iz postelje. Težko vam je skoncentrirati in vam tega ni treba storiti. Če te odkrijete sami, se resnično spopadate z depresijo.

4. Olajšati simptome
Največja težava je, da je vaša motivacija in prepričanje, ko ste depresivni, tako nizki, da se težko spravite v skoraj vsako aktivnost. Če pa je vaš cilj spremeniti to stanje duha, je najpomembnejše, da se poskusite rešiti stresa. Nekaj časa se izogibajte situacijam, ki vam povzročajo depresijo in tesnobo. Privoščite si lepo kopel, okusen obrok, dober film. Napišite seznam, kaj vas je v preteklosti osrečilo. Zapišite seznam svojih uspehov in tega, kar imate radi pri sebi. Če naštejete ta seznam, vam bodo zelo pomagali. Pomerite se in telovadite! Ni treba, da maraton pretečete takoj: tudi nekaj minutne vadbe vam bodo naredile ogromno dela!

Fotó: pixabay.com

5. Prosite za pomoč
Dobro je imeti prijatelje, s katerimi lahko delite svojo težavo. Vendar niso profesionalci. V prošnji za pomoč ni nič drugega kot sram. Pravzaprav bodite ponosni nase! Delate nekaj zase, kar je za večino ljudi neprijetno in tabu! Toda stopiš čez svojo senco in delaš odlično delo! Pravilna terapija razkrije prave vzroke in groznih obdobij se lahko znebite celo življenje.