Oldal kiválasztása

"Odpeljali so nas v zavesenem avtobusu" - karantena madžarskega glasbenika na Japonskem

Madžari so ladjo tudi opustili na japonski obali, zdaj pa so jo odpeljali v spalnico na karanteno.

Madžarski glasbenik, ki je po treh tednih v četrtek končno lahko zapustil križarko ladjo Diamond Princess, ki je bila zaradi virusa corone blokirana, ostaja zdrav in dober. Tamás Suha je Blikku po telefonu povedal iz stanovanja v majhnem japonskem mestu, kamor so ga premestili z ladje. Zdaj se mu nadaljuje karantena.

Diamondon je zaradi koronavirusa prizadel v začetku februarja: 150 od preko 1.000 oseb na krovu je bilo okuženih in več kot 550 od 3.700 potnikov je zbolelo. Umrlo je šest potnikov. Na ladji so delali trije madžarski državljani, Tamas in njegov brat Norbi, ki sta bila zdrava, vendar je naš rojak, ki je delal kot natakar, ujel virus.

“Natakarji so bili v rednem stiku s potniki, zato so bili bolj izpostavljeni virusu, zato je bil lahko njegov test pozitiven. Na ukaz japonskih oblasti smo tudi prostovoljno poskrbeli za potnike, zaprte v njihovih kabinah, 2-3 ure na dan, da ne bi pobegnili. Seveda so poskušali, in moja naloga je bila, da jih vrnem. Poleg tega smo v njihovo poštno sporočilo vrgli karte, sudoku ali celo origami papir, nato pa se usedli na hodnik, na zadostni razdalji, v masko in rokavice, “se je spominjal Thomas, ki je na ladjah že 19 let. “Japonci so pravila zelo spoštovali. Eden od njih se nam je prav tako opravičil za nevšečnosti, ker je bolan” – je dejal.

Bratje in sestre so imeli v karanteni veliko prostega časa, ki so ga preživeli v klepetu, brskanju po internetu in sprostitvi z družino in prijatelji.

“Imam 19-letno hčer, na srečo je takšna kot jaz, in to je obvladala, ni panike, ker takšne nevarnosti ni bilo. Družba, ki je upravljala ladjo, se je držala vseh pravil in je bila ves čas pravilna, prav tako madžarska vlada. Ministrstvo za zunanje zadeve je redno iskalo, ali smo v redu in kaj potrebujemo, hvaležni smo jim bili” – je dejal Tamas.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V četrtek so Tamasu končno dovolili, da zapustijo ladjo, vendar so še dva tedna v karanteni v spalnici v prefekturi Hiroshima.

“Vozili smo se z avtobusom, zategnjenim za zaveso, uro in pol in nas poskušali skriti pred novinarji, bila je zanimiva situacija. Vsak ima ločeno 15 kvadratnih metrov prostora, imamo balkon, kopalnico, hrano in pijačo, veliko vitaminov, dobre stvari, seveda pa se naša telesna temperatura redno meri, “je dejal Tamas, ki ve, da bo ladja razkužena in prenovljena. Vendar nima informacij o tem, ali je na Madžarskem v karanteni.

“Nevarnost, ki jo predstavlja koronavirus, se je treba lotiti namesto njega in mislim, da lahko pretirana panika naredi več škode kot epidemija sama” – je dejal Tomas.