Oldal kiválasztása

Neverjetno: to je lahko največji krompir na svetu

Orjaški krompir je dobi lime Doug.

Doug, domala 8-kilogramski krompir, je najbrž največji krompir na svetu. Neverjeten pridelek je zrasel na vrtu Colina in Donne Craig-Brown na Novi Zelandiji, ki sta nevsakdanji gomolj tudi poimenovala.

Lastnika sta izkopala nenavadni pridelek, za katerega sta menila, da je mutirana goba. Ko pa je Colin odrezal košček, se je izkazalo, da sta našla ogromen krompir. Njegova masa je na tehtnici pokazala 7,8 kilogramov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V bližini Hamiltona živeča zakonca Craig-Brown sta na krompir naletela že avgusta. Zanj sta sestavila celo manjši voz, da bi z njim razkazovala pridelek v okoliških krajih.

V Guinnessovo knjigo rekordov so najtežji krompir nazadnje zabeležili leta 2011: naziv največjega krompirja nosi 5-kilogramski primerek iz Velike Britanije. Novozelandca sta o svojem pridelku že obvestila organizacijo in jo prosila, da prizna Dougov rekord. Na odgovor še čakata.

Colin je povedal, da nima nobenih vrtnarskih skrivnosti, običajno gnojijo zemljo s hlevskim gnojem in slamo. Kot je izjavil, so se v preteklosti na danem področju ukvarjali s pridelavo kumar, a je njihovo mesto sčasoma prevzel plevel. Krompirja nikoli niso sadili. Doug je najbrž zrasel sam, verjetno je za rast potreboval več let.

Krompir je v preteklem mesecu začel izgubljati vitalnost: pričel se je sušiti, izgubil je težo, na njem se je pojavila plesen. Prav zaradi tega ga je Colin dobro opral in dal v zmrzovalnik. Njegove kariere pa s tem še ni konec: kmalu bo iz njega nastala vodka – piše MTI.