Oldal kiválasztása

Nemška obveščevalka se boji terorističnih napadov na božičnih trgih

V več zahodnoevropskih državah članicah obstajajo strahovi, da bi lahko skrajnejši islamski teroristi maščevali Abu Bakra al-Bagdadu, ki so ga ukinili ZDA. Po navedbah nemške obveščevalne službe so božični trgi v izjemno nevarnosti.

Pred tremi leti ga je prizadel eden najhujših terorističnih napadov v nemški zgodovini, ko je tunizijski islamist vozil ukradeni tovornjak na enega najprometnejših sejmov v Berlinu. Nekaj podrobnosti o 12 smrtnih žrtvah je še treba odkriti, vendar mnogi sedanji nemški voditelji trdijo, da takšen napad v državi ne bi bil več mogoč. Temu nasprotuje nedavno poročilo nemške obveščevalne agencije (BND), ki opozarja vlado, da bi smrt vodje teroristične organizacije Islamska država lahko privedla do nadaljnjih pokolov. Poleg tega BND pričakuje, da bodo kmalu odprti božični trgi morda ena glavnih tarč islamistov. Poročilo navaja, da se lahko džihadisti poleg maščevanja pokažejo svetu, da Islamska država še vedno obstaja in je nevarnejša kot kdaj koli prej.

Teroristi lahko bežijo v Evropo

Glavna grožnja varnosti evropskih držav je, da je na desetine teroristov pobegnilo iz Severne Sirije zaradi ofenzive Turčije na Kurde v Siriji. Američani so napovedali, da sploh ne vedo, kje so lahko ti posebej nevarni džihadisti, in ni izključeno, da v Evropo odhajajo kot begunci. Glede na prejšnjo izjavo nemške vlade je od leta 2013 v Sirijo in Irak pripotovalo 1.050 ljudi, da bi se pridružili teroristični organizaciji. Od takrat se je izkazalo, da je tretjina teh teroristov že umrla. Vendar berlinski kabinet ocenjuje, da je bilo pred tedni še 111 nemških odraslih in 120 otrok v ujetništvu. Koliko jih je pobegnilo, še ni znano.

Fotó: pixabay.com

V govornem sporočilu, ki ga je teroristična organizacija izdala prejšnji teden, je sporočilo, da je bil Abu Ibrahim al Hašimi al Kureischi imenovan za naslednika al Bagdada. Al-Kureischi ima sloves spretnega poveljstva. Prej se je boril proti zahodnim silam, verjetno zaradi izkušenj, zato ne boli, da je Evropa resnično pripravljena na velik teroristični val.