Oldal kiválasztása

Namesto križa si italijanski minister za šolstvo želi zemljevid

Lorenzo Fioramonti, italijanski minister za šolstvo, bi v šolskih učilnicah odstranil križ; pobudo italijanske škofije (Cei) je v sredo zavrnil pobudo.

Križ ostaja na mestu – odzval se je na katoliški časopis L’Avvenire in v svojem uvodniku opozoril, da razpelo v učilnicah ni le ena izmed kulturnih korenin italijanske in evropske civilizacije, ampak je tudi simbol vsesplošnega bratstva.

„Križnica je nediskriminatorna, krščanstvo se infiltrira v našo kulturo, zato spodbuja vključevanje in povezovanje” – je citiral Stefano Russo, generalni sekretar škofa v Cei, ki je izrazil obžalovanje ministrovega “ozko mislečega” pogleda na svet. Vodja škofovske fakultete je ugotovil, da je v Italiji že prišlo do odstranjevanja križa, vendar da križ „ni bil na steni italijanske cerkve, ampak na stenah italijanskih učilnic”.

Lorenzo Fioramonti, ki je v novi italijanski vladi kot minister za izobraževanje zastopal gibanje petih zvezd (M5S), je predlagal, da se razpevanje v učilnicah- običajno nad učiteljsko katedro- nadomesti s svetovnim zemljevidom ali besedilom italijanske ustave. Minister je opozoril, da bo celo odstranil fotografijo vodje države Sergija Matterella.

„Sovražnik križa”, Lorenzo Fioramonti

Predhodno je pobuda Fioramonti povzročila tudi polemiko, saj je udeležbo italijanskih študentov na okoljskih demonstracijah 27. septembra opravičil.

Fotó: pixabay.com

V javnih ustanovah v Italiji je običajna praksa -ne samo v učilnicah, ampak tudi v vrtcih, oddelkih, sodiščih in policijskih uradih – da imajo na steni križ in pogosto vidijo fotografijo zadevnega italijanskega vodje države. Izpostavljenost križu v učilnicah zahteva italijanska zakonodaja pred drugo svetovno vojno, ki je bila potrjena v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Več kot 90 odstotkov italijanskih dijakov obiskuje versko izobraževanje v javnih šolah, čeprav to ni obvezno, ampak neobvezno.

Nekdanja ministrica za izobraževanje Maria Stella Gelmini, vodja italijanske desnosredinske stranke Hajrá Italija (FI), je naslednika spomnila, da križ ni „kos pohištva, ampak simbol naših korenin”.

Vprašanje ni izzvalo podpore levice tudi v katoliški državi.

Luigi Di Maio, vodja skupnosti M5S v skupnosti, je dejal, da je katolik, vendar je vesel, da živi v laični državi, in meni, da je prednostna naloga, da ima dovolj italijanskih klopi v italijanskih šolah in ne streši strehe.

Soile Lautsi, finska mati, ki živi v Italiji, je nazadnje pozvala, naj se razpelo razstavi iz učilnic. V tožbi, vloženi leta 2011, je Evropsko sodišče za človekove pravice presodilo, da križanje v italijanskih razredih ni izvajalo verskega pritiska na nereligiozne ali neverske učence.