Oldal kiválasztása

NAJVEČJI GRADBENI PROJEKT V ZGODOVINI AMERIŠKE VOJSKE JE KONČAN

Enega najzahtevnejših inženirskih podvigov vseh časov je izvedla posebna enota oboroženih sil ZDA.

Čudovito delo! Sedemnajst let po uničenju zloglasnega orkana Katrina je obnova jezov, protipoplavnih zapor, nevihtnih pregrad in črpališč, ki obdajajo mesto New Orleans v zvezni državi Louisiana, v celoti končana, poroča ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP). Kompleksni sistem za nadzor poplav je bil predan konec tedna na slovesnosti, na kateri je demokratski guverner Louisiane John Bel Edwards dejal:

to je bil največji gradbeni projekt inženirskega poveljstva ameriške vojske doslej. Proces je rezultat skoraj dveh desetletij trdega dela in sodelovanja na lokalni, državni in zvezni ravni.

Del sistema nasipov, ki ščiti New Orleans
130 milj (210 kilometrov) dolg obrambni sistem, uradno znan kot sistem za zmanjšanje tveganja orkanov in neviht (HSDRRS), je bilo treba zgraditi tako rekoč iz nič, potem ko je orkan Katrina avgusta 2005 popolnoma preplavil prejšnje obrambne črte, kar je povzročilo velike poplave v New Orleansu in okolici. V naravni katastrofi je življenje izgubilo več kot 1800 ljudi, marsikje je obstajala nevarnost okužbe, v regiji pa se je pojavila tudi kolera. Zaradi močnih sunkov vetra se je v Mehiškem zalivu potopilo več naftnih ploščadi, rafinerije nafte pa so postale neuporabne. Nekaj več kot 300.000 ljudi je ostalo brez elektrike v južni Louisiani, medtem ko je bilo 1,3 milijona domov in podjetij delno brez elektrike v Mississippiju in Alabami.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Prebivalci New Orleansa so izkusili najhujše od matere narave, a z dokončanjem novega obrambnega sistema bodo zaščiteni z vrhunsko tehnologijo, dizajnom in rešitvami za zaščito pred orkani

2 je na slovesnosti primopredaje izjavil guverner Louisiane, ki je še povedal, da je nova obrambna linija že prestala “glavni preizkus”, saj je septembra lani uspešno prestala ujme 4-močnega orkana Ida.

Predsednik državnega urada za zaščito in obnovo obale (CPRA), Chip Kline, je zaščitni sistem označil za “enega največjih inženirskih podvigov v zgodovini sveta.” “Raven zaščite v New Orleansu je boljša kot kadar koli v zgodovini mesta” – je dodal.

Pomembno je omeniti, da so stroški izgradnje obrambnega sistema znašali skoraj 14,5 milijarde dolarjev, kar je v celoti zagotovila zvezna vlada Louisiane. Stroški vzdrževanja in obratovanja naj bi znašali 33 milijonov dolarjev na leto. Mimogrede, obrambna linija ima dva dela, največja te vrste na svetu: črpališče in 2,9-kilometrski neprekinjeni jez, ki ga je mogoče zapreti v primeru neurja.