Oldal kiválasztása

MOSKVA STOJI V OGNJU: UKRAJINSKA KRAJŽARSKA RAKETA

Vodilna ladja ruske črnomorske flote je zagorela zaradi eksplozije streliva.

Križarjenje ruske črnomorske flote Moskva je zaradi eksplozije streliva zagorelo in utrpelo resno škodo, posadka pa je bila evakuirana, je v četrtek sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Kot so sporočili z ministrstva, vzroke požara preiskujejo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Maxim Marcenko, guverner ukrajinske province Odesa, je dejal, da sta Moskvo zadeli dve protiladijski križarski raketi ukrajinskega tipa Neptun. Po poročanju Reutersa ukrajinsko obrambno ministrstvo teh obtožb ni potrdilo.
Po poročanju tiskovne agencije HCLU je Moskva vodilna ladja Črnomorske flote, vodilne ladje v projektu 1164 Atlant. V vojsko je bil vpoklican leta 1983 pod imenom Slava, sedanje ime pa je dobil leta 1996. Glavno udarno orožje ladje je 16 raketnih lansirnikov za rakete P-1000 Vulkan.
V drugi polovici leta 2015 je ta križarka vodila stalne operativne sile ruske mornarice v Sredozemlju in z opremo za zračno obrambo varovala sirsko rusko letalsko bazo v Hmejimu. Leto pozneje, leta 2016, je bila ladja odlikovana z redom Nahimov. (MTI)