Oldal kiválasztása

Mnogi skrbijo: ali se lahko kateri koli ameriški nebotičnik kadar koli zruši?

V nedavni preteklosti je bilo v strukturi stolpnice v San Franciscu toliko statičnih težav, da se mnogi bojijo njenega propada.

Propad hiš se je zgodil v bližini Miamija, ki je povzročil izgubo 34 življenj in zdravljenje več kot 100 pogrešanih ljudi, je pritegnil pozornost čezmorske javnosti in tiska na nebotičnik v San Franciscu. 180 metrski, 58 nadstropni stolp tisočletja je prišel na naslovnice, ker se je stavba v zadnjih letih močno potopila in nagnila na stran, zaradi česar so strokovnjaki večkrat zazvonili na alarm, vendar se do zdaj s to težavo ni ukvarjal nihče – CNN piše…

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Gradnja stolpa tisočletja v središču San Francisca je bila končana leta 2009, nato pa je bila istega leta predana širši javnosti. V nebotičniku je skoraj 400 luksuznih nepremičnin, ki so bile naprodaj za od 5 do 40 milijonov dolarjev. Frank Jernigan, nekdanji prebivalec stolpa, je dejal, da je bila stavba pred 13 leti razglašena za “enega izmed 10 najsodobnejših nebotičnikov na svetu” – tako so oglaševali stavbo.

Skoraj pol leta po odprtju stolpa tisočletja so bila stanovanja v njem zasežena. Lastniki nepremičnine so mislili, da so kupili sanjsko hišo, a je njihovo življenje kmalu postalo nočna mora, saj je nebotičnik od leta 2018 potonil skoraj 50 centimetrov v močvirnato zemljo, na kateri je bil zgrajen, in se celo nagnil za nekaj stopinj, zaradi česar je ” San Fanciscoi kot poševni stolp”. Posledično so bile cene nepremičnin precej ničelne in med lastniki stanovanj in razvijalcem se že leta medsebojno opozarjajo, kdo bo lahko odgovoren za to, kar se je zgodilo.

V propadu pred dvema tednoma v Surfsideu v bližini Miamija na Floridi je bilo v severovzhodnem krilu kondominija s 136 stanovanji uničenih približno 55 domov. Natančni vzroki tragedije še niso uradno pojasnjeni, vendar je verjetno, da je za to, kar se je zgodilo, kriva neustrezna drenaža, zaradi česar se nosilni nosilci in stebri namočijo in na neki točki prenesejo obremenitev.

USA Today je poročal, da stanovanjska stavba od leta 1990 vztrajno tone, zato mnogi verjamejo, da bi se lahko Milenijski stolp kadar koli podrl. Kalifornijski inženir nebotičnikov Ronald Hamburger je na drugi strani dejal, da stolpni blok nikakor ne bo usoda stavbe na Floridi, saj se v Kaliforniji zaradi pogosto uničujočih potresov na tem območju gradijo veliko bolj odporni in robustni stolpi.

“Propad stanovanjske stavbe v Miamiju je bil tragičen, vendar še ni natančno znano, kaj je povzročilo to katastrofo. Zato bi bila morebitna primerjava s tisočletnim stolpom nepremišljena in prezgodnja. ”
-Hamburger je povedal za CNN, ki je dodal tudi, da stolp ni bil manj varen pred potopom.

Pogled iz enega od luksuznih apartmajev v stolpu Milenijskem stolpu, ki ga zdaj ni mogoče prodati.

Pomembno je omeniti, da je razvijalec Milenijskeg stolpa nedavno začel krepiti temelje nebotičnikov. Med popravilom v višini 100 milijonov dolarjev (30 milijard HUF) bodo v podlago pod stavbo nameščeni piloti, da se prepreči nadaljnje potopitev. Dela bodo predvidoma zaključena leta 2022.