Oldal kiválasztása
News

Mars je dal še eno presenečenje in znanstveniki so bili presenečeni

Rdeči planet je ponovno ustvaril presenetljivo stvar, ki so jo lahko proučevali tudi NASA-in znanstveniki.

V notranjosti Marsa se kaže seizmična aktivnost, ki temelji na opazovanjih potresa, kažejo prvi rezultati NASA-ine izmerjene vesoljske sonde InSight iz leta 2018, piše MTI.

Do zdaj so opazili skupno 450 potresov, ki zagotavljajo informacije o notranjosti planeta. Od tega jih je bilo do zdaj ocenjenih 174 v prvih desetih mesecih misije. Rezultati kažejo, da je “Mars potresno aktiven planet, katerega gibanje plošč je pretežno v regiji Cerberus Fossae. To se dobro ujema s fosili v regiji, “je dejal Günter Kargl, raziskovalec Inštituta za vesoljske raziskave (IWF) pri Avstrijski akademiji znanosti (ÖAW).

ilustracija
Fotó: pixabay.com

“Na splošno je Mars bolj dejaven, kot so mnogi pričakovali, vendar so podatki skladni z ocenami modela, ki smo jih naredili pri načrtovanju misije” – je dodal.

Od doslej ocenjenih maršev jih je bilo 24 z magnitudo med 3 in 4 – je povedala Tehniška univerza v Zürichu (ETH).

Valovi teh potresov so se širili skozi plašč Marsa. Preostalih 150 potresov je bilo manjše, središče njihovih potresov ni bilo globoko, valovi pa so bili višje frekvence, ki so se nato širili le na skorji planeta.

“Potresi imajo podobne lastnosti kot tiste, ki so jih opazovali na Luni med misijami Apollo. Trajajo od deset do dvajset minut, saj se njihovi valovi zaradi lastnosti Marsovega lubja močno razpršijo” – je povedal Domenico Giardini, raziskovalec ETH.

Po mnenju strokovnjaka potresno aktivnost na Marsu povzroča ne le hlajenje in posledično krčenje planeta, temveč tudi tektonske napetosti. Skupna količina potresne energije, ki se sprosti na Marsu, je med Zemljo in Luno.