Oldal kiválasztása

Madžar je bil obsojen na petnajst let zaradi umora slovaškega novinarja

Zoltan Andruskó, posrednik med komisarjem in storilcem umora Jána Kuciaka, novinarja za ugotavljanje dejstev, in njegovega dekleta je v ponedeljek na bazenskem Posebnem sodišču na Slovaškem obsodilo na 15 let zapora.

Razsodba je pravnomočna, saj je Zoltán Andruskó- ki je obtožen, da je organiziral plačilo obtožbe za umor- svoje dejanje priznal in obsodbo sprejel v prej sklenjeni obtožnici. Kazen, ki jo je prvotno predlagal tožilec -bi bila -deset let zapora, a sodišče je presodilo, da ni zadostna in jo je v ponedeljek spremenila v 15 let. Andruskó je spremembo sprejel.

Skoraj 100 strani obtožnica šestih obtožb je bila vložena oktobra zaradi hudega neurja v državi, a sojenje se je začelo šele konec leta. Andruskó je prva oseba, ki je bila v tožbi pravnomočno obsojena.
Med drugimi toženci je tudi veliki poslovnež Marian K., ki je po obtožnici odredil umor Jana Kuciaka, ker je novinar objavil več člankov o njegovih domnevnih gospodarskih zločinih. Obtoženi so, da sta zagrešila dvojni umor M. Miroslava in S. Tamása, ki sta svoja dejanja že priznala. Med obtoženimi je tudi Zs Alena, ki je po obtožnici igral tudi vlogo zveze pri naročilu umora.

Fotó: pixabay.com

Obe žrtvi sta bili ubiti v družinskem domu v mestu Nagymácséd v okrožju Galanta. Zločin je sprožil javni nemir na Slovaškem, kar je v nekaj tednih pripeljalo do številnih demonstracij in globoke domače politične krize. Ti dogodki so na koncu privedli do odstopa več članov vlade, do odstopa premierja Roberta Fica in do velike prenove njegovega kabineta.