Oldal kiválasztása
News

Leta 2019 je v Evropo prišel migrantski priliv

Število prosilcev za azil, ki v Turčijo prispejo iz Evropske unije (EU), se je lani povečalo za skoraj 50 odstotkov, piše v zaupnem poročilu Evropske komisije - piše nemški časnik Die Welt.

“Dejstva so trdovratne stvari” – je bil stavek, ki je odtlej postal talca v priči. Dobro bi bilo, da se bruseljska elita, ki podpira neomejeno priseljevanje, nauči tega, čeprav verjetno vedo, vendar zanikajo. To skrivno, a izpuščeno poročilo Evropske komisije to dokazuje, zato so, ko so govorili o koncu migrantske krize, preprosto lagali.

Po poročanju odbora v Bruslju je bilo od začetka januarja do sredine decembra v državah članicah na zunanji meji EU registriranih 70.002 prosilcev za azil iz Turčije, kar je 46% več kot v enakem obdobju lani. Velika večina – 67.741 oseb – je dosegla Grčijo, v Italiji jih je bilo še 1.803 oseb, na Cipru 261 oseb in Bolgariji 197 oseb.

Na povečanje migracijskega pritiska kaže dejstvo, da je število prosilcev za azil na grških otokih na grško-turški morski meji preseglo 40.000, medtem ko je največja zmogljivost taborišč 8.530.

Druga značilnost lanskega leta je, da največja skupina ljudi, ki prihajajo v Grčijo, niso državljani Sirije, ampak Afganistanci, katerih delež je približno 30 odstotkov. Sirijci so na drugem mestu s 14 odstotki, sledijo jim Pakistanci, Iračani in Turki s stopnjo pod 10 odstotkov.

Fotó: pixabay.com

Poročilo opozarja tudi na pomanjkanje sodelovanja grških in turških oblasti, kar postavlja pod vprašaj prihodnost sporazuma o azilu med EU in Turčijo iz leta 2016. Po poročilih grške obalne straže so turški partnerji v zadnjih tednih večkrat zavrnili sodelovanje in niso aretirali čolnov, ki se vozijo na grške otoke, čeprav so grško stran obvestili o gibanju blizu meje.

V skladu s sporazumom med EU in Turčijo iz marca 2016 turške oblasti poskušajo preprečiti, da bi prosilci za azil zapustili EU, Turčija pa bo v zameno za EU prejela 6 milijard EUR (2010 milijardi forintev) subvencij za kritje beguncev. Evropska komisija je v izjavi zapisala, da je bil obljubljeni znesek v celoti razdeljen turškim partnerjem.