Oldal kiválasztása

Lahko ste reševalec: to postavite v domačo prvo pomoč

Znano je, da se večina nesreč zgodi doma. Kuhinja je najnevarnejše mesto, vendar tudi samostojno vzdrževanje in vzdrževanje hiše povzročijo veliko poškodb. Ni naključje, da se mnogi vnaprej pripravijo na težave in doma hranijo opremo za prvo pomoč.

Škatla z zdravili je v vsakem gospodinjstvu, ki poleg antipiretikov pogosto vsebuje vitamine – vendar je vredno tudi povoj držati doma. Navsezadnje lahko pride do poškodb, ki jih je treba takoj odpraviti.

Pri hiši se lahko kadar koli pojavijo opekline, ureznine, drobovi, ugrizi žuželk, nato pa še nismo govorili o globljih kosih, ki jih je treba zavojiti, dokler poškodovanec ne pride na urgenco ali dokler ne prispejo rešilci. Vredno je sestaviti paket, ki upošteva možne situacije. Razkužilo in gumijaste rokavice so bistvenega pomena, saj je treba opekline, ureznine ali krvavitve takoj razkužiti. Pomembno je izbrati razkužilo, ki lahko pride v rano in nihče v družini ni alergičen nanj.

Nujni je lepilni omet, ki je v vsakem gospodinjstvu, vendar ni dovolj za opekline in globlje, večje rane. Dobro je, da doma držite pekoč zavoj in v svoj komplet za prvo pomoč vložite volneno blazinico in povoj za prelivanje ran in krvavitev. Ne boli, če bi imeli doma kupček pletenin.

Poleti moramo zdraviti pike žuželk, zato je vredno ohraniti alergije in srbeče izdelke doma. Vključiti je treba vsaj eno vrsto protibolečinskega zdravila, prav tako tudi zdravilo proti bolečinam. Prav tako je vsaj en termometer v družinski lekarni osnovna nuja.

Fotó: pixabay.com

Dobro je, da shranite komplet za prvo pomoč na suhem, proč od svetlobe, da otroci ne bi mogli dostopati do njega. Zdravilo hranite v pakiranju in ga vedno hranite pod garancijo. Enako velja za povoje.