Oldal kiválasztása

Kokosov zvitek je prenovljen, ta mali trik vam bo všeč

Okus kave se odlično ujema s kokosom in ta preprosta sladica je pripravljena v kratkem času

Genij kokosovega zvitka je v njegovi preprostosti in pečice nam ni treba niti prižgati, da bi ga videli, poglejmo si ta nekoliko prenovljen, še bolj okusen recept.

Sestavine:

za testo:
2 dl kuhane kave
1 ek rum
6 dkg kakava v prahu
40 dkg gospodinjskih piškotov
3 dkg sladkorja v prahu

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Za kremo:
15 dkg masla
3 dkg kokosovih ostružkov
9 dkg tekočega medu
1 cs vanilijevega sladkorja
6 dkg sladkorja v prahu

Priprava:
Domače piškote zmeljemo, dodamo sladkor, kakav, rum in premešamo. Piškote prelijemo s kavo in zgnetemo v testo. Testo raztegnemo v pravokotno obliko na alu folijo, posuto s sladkorjem. Margarino z vaniljevim sladkorjem in sladkorjem penasto umešamo. Dodamo med in nastrgan kokos. Premešamo in z njim namažemo testo. Zavijemo s folijo in ohladimo.

Nasveti:
Če dobite samo kokosove koščke z večjimi zrni, suhe sestavine še enkrat zmeljemo skupaj za testo, sicer se bo kokosov zvitek pri zvijanju odtrgal od koščkov.
Nikoli ne uporabljajte margarine, samo kakovostno maslo, ker je pomembna sestavina tega piškotka.
Kokosovi ostružki so lahko v nadevu manjši in bolj grobi, najbolje premešani.
Če se testo pri valjanju zlomi, je zelo pomembno, da folijo na vsakem pregibu dobro primete, da se na koncu lepo sprime.
V ostružke ga najlažje zvijemo tako, da kokos potresemo na folijo, nanjo položimo palico, nato pa s folijo zvitek premaknemo v kokosu, da se tudi lepo oblikuje.
Ko jih zvijemo in povaljamo v kokosovih koščkih, jih tesno zavijemo v folijo in jih po potrebi oblikujemo.
Hlajenje je zelo pomembno, ker kokosov zvitek tako močno zmrzne in ga je mogoče enostavno narezati.
Nizka vsebnost ogljikovih hidratov
Če želite malo odvzeti ogljikovih hidratov, je kokos najboljša izbira, saj vsebuje precej ogljikovih hidratov. Ena žlica zdrobljenega kokosa vsebuje le 3,5 grama ogljikovih hidratov – a zaradi svojega slastnega okusa lahko sproži tudi sladkor. Odlično se poda skoraj k vsaki jedi, od smutijev do kuhanih jedi.

Bodite pozorni na odmerek!
Ker pa kokos vsebuje veliko nasičenih maščob, je vredno biti pozoren na porcije: za en dan zadostujeta ena žlica kokosovega olja in dve žlici kokosovih ostružkov. Skodelica kokosovega mleka je dovolj: skodelica (2,5 dl) razredčila gre, lahko pa tudi pol dl gostega zadostuje za en dan.

Posebne maščobne kisline
Kokosovo olje je vir srednjeverižnih trigliceridov in te maščobne kisline se nekoliko razlikujejo od maščob, ki se tradicionalno uživajo. Vsebnost maščobe v kokosovem olju se ne shranjuje kot telesna maščoba, temveč iz nje postane energija. Toda znanost še ni nedvomno dokazala potrošniškega učinka kokosa. Če ga zaužijemo v zmernih količinah, ima kokos svoje mesto v zdravi prehrani – a če ješ nezdravo in ga razviješ z malo kokosa, ga verjetno ne boš dosegel.