Oldal kiválasztása
News

Kljub množičnim protestom v Sydneyu poteka novoletni ognjemet

Čeprav je 260.000 že podpisalo poziv za odpoved novoletnemu ognjemetu sredi burnega ognja, so v nedeljo uradniki v avstralskem metropolitu napovedali, da bodo priredili spektakularni dogodek.

Podpisniki so v svojem pozivu predlagali, naj se za gašenje požarov, ki so se začeli pred tremi meseci, uporabi ognjemet. Sydney je letos za praznični ognjemet porabil 6,5 milijona avstralijskih dolarjev (1,35 milijarde forintov). V pozivu na Change.org trdi, da bi ta denar raje porabili za kompenzacijo prostovoljnih gasilcev in pomoč kmetom, ki trpijo zaradi suše.

“V zraku je dovolj dima in ogromen ognjemet lahko povzroči še več travme. Leto 2019 je bilo katastrofalno za poplave in požare v Avstraliji in vsaka zvezna država mora ognjemetom reči ne” – so zapisali.

Avstralski požari so do zdaj požgali 3,4 milijona hektarjev, v plamenu je umrlo devet ljudi, med njimi dva prostovoljna gasilca. Strupeni hlapi že več tednov pokrivajo številna velika mesta, vključno s Sydneyjem. Požari so se najbolj prizadeli v Novem Južnem Walesu, zvezni državi, katerega glavno mesto je Sydney.

Tiskovni predstavnik lokalne samouprave v Sydneyu je v nedeljo dejal, da “razumejo pomisleke ljudi”, vendar odpoved prazničnemu ognjemetu “nima praktične koristi”.

Fotó: pixabay.com

“Na dogodek se pripravljajo že petnajst mesecev. Večino proračuna porabijo za varnost in čiščenje ljudi – je dodal. – Preklic ognjemeta bi resno škodoval Sydneyju in uničil načrte več deset tisoč ljudi, ki so rezervirali letalske vozovnice, prenočišča in restavracije za silvestrovo od drugod po državi.”

Občina je dejala, da je donirala 620.000 ameriških dolarjev za boj proti odstranjevanju požarov in podpira tudi zbiranje sredstev Rdečega križa.

Vročinski valovi danes tečejo po območju, kar bi lahko poslabšalo razmere v torek. Zvezni poveljnik za požar je dejal, da ne pričakujejo, da bo ognjemet vplival, vendar če razmere postanejo preveč tvegane, so se pripravljeni odpovedati v zadnjem trenutku.